De Verhuurhypotheek: kopen om te verhuren

De huizenprijzen blijven stijgen en de vraag naar huurwoningen is groot. Een woning kopen om te verhuren kan dus een interessante investering zijn.

Risico's van de Verhuurhypotheek

Elke hypotheek brengt risico’s met zich mee. Dit geldt ook voor de Verhuurhypotheek.
Het is belangrijk om goed over deze risico's en de financiële gevolgen na te denken, voordat u een Verhuurhypotheek afsluit.

Past het bij mij?

De naam zegt het eigenlijk al. De Verhuurhypotheek is een hypotheek waarmee u een verhuurde of te verhuren woning kunt kopen. Interessant voor particulieren die wat meer rendement uit hun geld willen halen of bijvoorbeeld een woning willen kopen voor studerende kinderen.
Maar past het wel bij u?

Veelgestelde vragen

Ja, met de Verhuurhypotheek kunt u maximaal 75% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. De marktwaarde in verhuurde staat is altijd lager dan de ‘normale’ marktwaarde zonder huurders. 
Voorbeeld:
De waarde van een woning is € 220.000,-. Een taxateur stelt de waarde van deze woning in verhuurde staat vast op € 180.000,-. U mag maximaal 75% van de waarde in verhuurde staat (0,75 x € 180.000,- = € 135.000) lenen. Dit betekent dat u minimaal 
€ 85.000,- aan eigen geld nodig hebt. Daarnaast betaalt u nog de kosten koper.

Over de waarde van de woning betaalt u belasting in box 3 ‘sparen en beleggen’. De waarde van de woning wordt gezien als een bezitting en de hypotheek als een schuld. Over het saldo van uw bezittingen en schulden betaalt u vermogenrendementsheffing. U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek en u hoeft uw huurinkomsten niet op te geven. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.
 

Nee, de woning die u met de Verhuurhypotheek koopt moet permanent worden verhuurd. Tijdelijke verhuur of verhuur voor korte periodes bijvoorbeeld via AirBnB is niet toegestaan.

Ja, naast uw eigen woning mag u maximaal 3 woningen voor verhuur in uw bezit hebben, al dan niet met een hypotheek, waarvan 1 bij Lloyds Bank. Voor deze te verhuren woning mag u, als uw inkomen dat toelaat, bij Lloyds Bank maximaal € 1.000.000,- lenen.
 

Verhuurhypotheek afsluiten?

Bespreek de mogelijkheden van de Lloyds Bank Verhuurhypotheek met uw financieel adviseur.