De naam zegt het eigenlijk al. De Verhuurhypotheek is een hypotheek waarmee u een verhuurde of te verhuren woning kunt kopen. Interessant voor particulieren die wat meer rendement uit hun geld willen halen of bijvoorbeeld een woning willen kopen voor studerende kinderen. Maar vergist u zich niet. Investeren in een beleggingspand is niet alleen een investering in geld, maar ook in tijd en aandacht. Het is daarom belangrijk goed na te denken of een woning voor de verhuur wel echt bij u past.

Voor u van start gaat

Heeft u een bestaande of nieuwbouwwoning in Nederland op het oog? En wilt u deze permanent gaan verhuren? Voor u een bod op een woning uitbrengt, bedenk wie uw potentiële huurders zijn. Gezinnen stellen bijvoorbeeld andere eisen aan de omgeving van hun woning dan pas afgestudeerden. Is de woning die u op het oog heeft wel interessant voor uw potentiële huurders?

Bedenk ook welke kosten er gemoeid zijn met het kopen en onderhouden van een verhuurde woning. Dat gaat namelijk verder dan alleen huurinkomsten en hypotheekbetalingen. Naast aanschaf-, taxatie- en advieskosten zijn er natuurlijk ook doorlopende kosten zoals een opstalverzekering, VvE-kosten, erfpacht en makelaarskosten. Deze moeten allemaal worden meegewogen in uw kosten-batenanalyse.

Buffer voor onderhoud en leegstand

Een pand heeft natuurlijk ook doorlopend onderhoud nodig. Het is daarom verstandig om een deel van de huurinkomsten hiervoor opzij te zetten. Zo bouwt u een financiële buffer op waarmee u de onderhoudskosten kunt opvangen. Ook als u even geen huurder heeft, is het fijn dat u een buffer heeft om de doorlopende kosten te dekken. Dit kan al van toepassing zijn op het moment dat u de hypotheek afsluit. De kosten moet u dan uit uw eigen vermogen betalen.

Wat voor type investeerder bent u?

U gaat een deel van uw vermogen gebruiken voor de aanschaf van de woning. Minimaal 25% van de aankoop betaalt u zelf. Dan is het van belang om te weten wat voor een type investeerder u bent. Hoe ver kijkt u in de toekomst? Bent u gevoelig voor waardeschommelingen? Bent u bereid om een grote investering te doen en tijd te besteden aan uw rol als verhuurder? Vindt u het prettig als de positieve of negatieve waardeontwikkeling van uw woning versneld doorwerkt in het rendement op uw woning? Het is verstandig om hier goed over na te denken voordat u een beslissing neemt om Verhuurhypotheek af te sluiten.

Ken uw rechten en plichten als verhuurder

Huurders zijn in Nederland goed beschermd. U moet daarom goed op de hoogte zijn van uw rechten en plichten als verhuurder. Zo voorkomt u dat u voor onaangename verassingen komt te staan.

Meerdere verhuurde woningen

De risico’s en kosten gelden per verhuurde woning. Deze risico’s en kosten worden hoger als u meer verhuurde woningen in bezit heeft.

Checklist

Investeren in een woning om te verhuren past bij mij omdat ik:

usp small

Bereid ben om eigen vermogen te investeren

usp small

Bewust ben van mijn verplichtingen als verhuurder

usp small

Kosten voor eventuele leegstand en onderhoud kan betalen

usp small

Voldoende kennis heb van hypotheken en het bezitten van een woning

usp small

Bereid ben om een hoger risico te lopen om een hoger rendement te behalen

usp small

Kennis heb van de belastingregels die voor mijn hypotheek gelden

usp small

De financiële risico's en gevolgen van bijvoorbeeld leegstand, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en echtscheiding kan inschatten

Hoe sluit u de Verhuurhypotheek af?

U kunt de Verhuurhypotheek afsluiten via een aantal onafhankelijk financieel adviseurs die samenwerken met Lloyds Bank.