Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Bij Lloyds Bank is het mogelijk om een extra bedrag voor energiebesparende maatregelen zoals betere isolatie of zonnepanelen mee te nemen in uw hypotheek. Dit is mogelijk als u een huis koopt, uw bestaande hypotheek verhoogt of uw hypotheek naar ons oversluit.

Welke leningen zijn er voor energiebesparende maatregelen?

Het meenemen van energiebesparende maatregelen in uw hypotheek kan op twee manieren:

 • U kunt via het energiebespaarbudget uw huis verduurzamen. Dit bedrag hoort bij de hypotheek en moet in dezelfde periode annuïtair of lineair worden terugbetaald. Er hoeft geen verbouwingsplan te zijn. Bij het aanvragen van het budget hoeft u dus nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen u wilt nemen en wat deze maatregelen kosten. U mag later beslissen hoe u uw huis precies gaat verduurzamen.

 • U weet al welke energiebesparende aanpassingen u wilt doen aan uw huis en geeft dit bij uw hypotheekaanvraag aan ons door in een verbouwingsplan met de geplande werkzaamheden. Bij de taxatie kan de taxateur rekening houden met de energiebesparende maatregelen en de waardestijging door die maatregelen. De extra lening hoort bij de hypotheek en moet in dezelfde periode annuïtair of lineair worden terugbetaald.

Hoeveel mag u lenen?

Voor beide soorten regelingen geldt:

Uw maximale hypotheek mag volgens de huidige regels 100% van de marktwaarde van het huis zijn. Of u dat maximale bedrag mag lenen, hangt ook van uw inkomen af. Wilt u een extra bedrag lenen voor het verduurzamen van het huis? Dan mag uw totale hypotheek niet meer zijn dan:

 • 106% van de marktwaarde van uw huis bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U heeft ook te maken met een grensbedrag. In 2023 is de grens voor een hypotheek met NHG €405.000. Verduurzaamt u uw huis, dan is dit bedrag maximaal 6% hoger. Dan mag u dus tot €429.300 lenen.
 • 90% van de marktwaarde van uw huis bij een hypotheek zonder NHG.

Bij het energiebespaarbudget (EBB) gaan wij uit van de marktwaarde van uw huis voor verbouwing en bij energiebesparende voorzieningen (EBV) van de marktwaarde van uw huis na verbouwing.

Is de maximale hypotheek die u met uw inkomen kunt krijgen bereikt? En is er dus eigenlijk geen geld voor energiebesparende maatregelen? Dan mogen wij u toch €9.000 extra lenen bovenop uw maximale hypotheek. U moet dan wel minimaal een (gezamenlijk) bruto jaarinkomen hebben van €33.000.

U mag het extra bedrag alleen aan energiebesparende maatregelen besteden. Wij controleren dat bij uw declaratie.

Een voorbeeld:
U koopt een huis van €200.000 en wilt €15.000 meenemen in uw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor energiebesparende maatregelen. Dit laat u de taxateur weten. De taxateur komt uit op een marktwaarde van het huis van €210.000 na het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Uw hypotheekaanvraag past bij uw inkomen en u mag maximaal 106% x €210.000 = €222.600 lenen. Voor u is het mogelijk om het bedrag van €15.000 extra te lenen voor energiebesparende maatregelen.

Zo werkt het duurzaamheidsdepot

Het extra bedrag voor het verduurzamen van het huis zetten wij op een aparte rekening: het duurzaamheidsdepot. Hieruit kunt u twee jaar lang de kosten voor energiebesparende maatregelen declareren. Dit doet u eenvoudig online in Mijn Hypotheek. Als dat nodig is, kunt u de looptijd een keer gratis met een half jaar verlengen.

De rente die u over het duurzaamheidsdepot ontvangt en de rente die u over het duurzaamheidsdepot betaalt, is gelijk aan uw gemiddelde hypotheekrente.

Blijft er na verduurzamen van het huis een bedrag over in het duurzaamheidsdepot? Dan trekken wij dit bedrag af van uw hypotheek. Over dit bedrag betaalt u geen vergoeding voor het extra aflossen van uw hypotheek.

Meer over het bouwdepot en duurzaamheidsdepot

Veelgestelde vragen

 • Deze energiebesparende maatregelen vallen onder de regeling:

  Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie

  Hoog rendement beglazing (ten minste HR++)

  Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR++)

  Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen

  Warmtepompen

  Douche-warmteterugwinningssysteem

  Zonnepanelen/zonnecellen

  Een combinatie van deze maatregelen

 • Direct lagere energiekosten

  Energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van de woning, zorgen ervoor dat u minder energie verbruikt. Hierdoor wordt de energierekening lager.

  Meer wooncomfort

  Goede isolatie zorgt voor een prettig comfortabel huis met een gezond leefklimaat. U profiteert in de zomer van een koel huis en in de winter juist van de warmte. Ook ervaart u minder geluidsoverlast.

  Gunstige ontwikkeling van de woningwaarde en verkoopbaarheid

  Door uw huis te verduurzamen, krijgt uw huis een beter energielabel. Uit onderzoek blijkt dat huizen met een energielabel A, B of C voor een hogere prijs worden verkocht dan huizen met een energielabel D. 

  Een bijdrage aan een beter leefklimaat

  Bij het gebruik van energie komt er CO2 vrij, wat het broeikaseffect versterkt en de opwarming van de aarde versnelt. Door energiebesparende maatregelen in uw huis verlaagt u de CO2-uitstoot.

 • Op de volgende websites kunt u nuttige informatie vinden:  

  milieucentraal.nl en verbeterjehuis.nl: voor inzicht in de kosten per maatregel, de energiebesparing en het wooncomfort.

  energiesubsidiewijzer.nl: geeft inzicht in de verschillende subsidies voor het verduurzamen van een huis.

   energievergelijk.nl: biedt een stappenplan en maatwerkadvies voor de overstap op aardgasvrij wonen.

Advies nodig?

Maak dan een afspraak met een financieel adviseur en bekijk samen wat uw mogelijkheden zijn. U betaalt kosten voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Vind adviseur

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten