Het rentepercentage dat van toepassing is op uw hypotheek is afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm, de rentevastperiode, en de tariefklasse waar uw hypotheek in valt. De tariefklasse wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van uw totale hypotheek en de marktwaarde van de woning, ook wel de Loan-to-Value (LTV) genoemd. Bij het afsluiten van uw hypotheek wordt de tariefklasse bepaald, deze geldt altijd voor uw totale hypotheek.

Welke tariefklassen kent Lloyds Bank?

Lloyds Bank hanteert meerdere tariefklassen:

  • Tarief voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Tarief tot 65% LTV zonder NHG
  • Tarief van 65% tot 80% LTV zonder NHG
  • Tarief van 80% tot 90% LTV zonder NHG

Nationale Hypotheek Garantie kent een eigen tariefklasse en voorwaarden. Lees meer over NHG.

Bekijk de actuele tariefklassen en rentes

Hoe berekent u de tariefklasse van uw hypotheek?

Voorbeeld: uw totale hypotheek zonder NHG bedraagt € 120.000,- en de waarde van de woning bedraagt € 200.000,-. De LTV is 60% (= 120.000/200.000). Uw hypotheek behoort dan in de tariefklasse tot 65% LTV zonder NHG.

Wanneer wijzigt uw tariefklasse?

Lloyds Bank berekent en stelt aan het einde van elke maand de tariefklasse voor uw hypotheek vast. Bij het bepalen van uw nieuwe tariefklasse gaan we uit van de executiewaarde van de woning die bij ons bekend is.

Als u maandelijks en / of extra op uw hypotheek heeft afgelost waardoor een lagere tariefsklasse van toepassing is, dan passen wij uw tariefklasse en het bijbehorende rentepercentage aan voor uw resterende rentevastperiode. De begindatum van uw huidige rentevastperiode is bepalend voor tariefklassen en het rentepercentage die voor uw hypotheek van toepassing zijn. U ontvangt automatisch bericht van ons als de tariefklasse is gewijzigd naar aanleiding van een (extra) aflossing.

Uw tariefklasse kan ook wijzigen als de waarde van uw woning is gestegen. Hiervoor moet de marktwaarde die bij ons bekend is aangepast worden. Het laten aanpassen van de waarde van de woning kunt u doen door een origineel taxatierapport van een gecertificeerd taxateur te sturen naar onze Hypotheek Service Desk met het verzoek om de waarde en eventueel de tariefklasse aan te passen. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn.
Wijzigt uw tariefklasse naar de laagste klasse (tot 65% van de marktwaarde)? Dan is een WOZ-verklaring van de gemeente samen met een Calcasa-rapport voldoende. 

Wat zijn de gevolgen van het aanpassen van de tariefklasse?

Het aanpassen van de tariefklasse betekent meestal dat u minder rente betaalt. De aanpassing kan ook fiscale gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de hoogte van uw hypotheekrenteaftrek. Deze zal doorgaans minder worden.

Heeft u een spaarhypotheek? Bij een spaarhypotheek is de rente die u voor uw hypotheek betaalt altijd gelijk aan de rente die u krijgt over het spaargeld in uw spaarverzekering. Gaat u een lagere rente voor uw hypotheek betalen? Dan wordt uw spaarrente ook lager. Om het bedrag te halen dat u op de einddatum nodig heeft voor het aflossen van uw spaarhypotheek, stijgt uw spaarpremie.

Vragen?

Wilt u meer informatie over de tariefklassen van Lloyds Bank of weten wat er in uw specifieke situatie mogelijk is? Neem dan contact op met onze Hypotheek Service Desk