Bij het aangaan van uw hypotheek spreekt u met de hypotheekverstrekker af voor welke periode uw hypotheekrente vast staat: de rentevastperiode. Deze periode kan lang maar ook kort zijn en mag per leningdeel  verschillen. U kunt aan het einde van de rentevastperiode een nieuwe periode met bijbehorende hypotheekrente kiezen.

Welke rentevastperioden zijn er?

Lloyds Bank kent verschillende rentevastperioden waaruit u kunt kiezen. Elke periode heeft een eigen hypotheekrente

Korte termijn

Maandvariabel
1 jaar

Middellange termijn

5 jaar
6 jaar

Lange termijn

10 jaar
15 jaar
20 jaar
30 jaar
 

Als uw hypotheek uit meerdere leningdelen bestaat, kiest u voor elk leningdeel afzonderlijk een rentevastperiode.

Verschillen tussen variabele en vaste rente

Variabele rente

Voordelen: 

De op dat moment geldende variabele rente is meestal lager dan de vaste rente. De variabele rente kan omlaag gaan. Hierdoor hoeft u minder rente te betalen. U kunt altijd kosteloos aflossen.

 

 

Nadelen: 

Onzekerheid. De variabele rente kan elke maand stijgen of dalen. Hierdoor weet u van tevoren niet zeker wat u de volgende maand moet betalen. Houdt hier rekening mee met het maken van uw keuzes.

 

Vaste rente

Voordelen: 

Zekerheid. U weet voor een bepaalde periode precies hoeveel rente u per maand betaalt. 

 

Nadelen:

De vaste rente is meestal hoger dan de op dat moment geldende variabele rente. Loopt uw rentevastperiode af? Dan krijgt u mogelijk een hogere rente voor uw nieuwe rentevastperiode. U dient hier rekening mee te houden in uw keuzes. In geval van tussentijdse aflossing bent u mogelijk een vergoeding verschuldigd. 

Het is belangrijk dat u de voor- en nadelen van de verschillende rentemogelijkheden afweegt voor u een keuze maakt. Kunt de financiële gevolgen voor uw situatie niet zelf inschatten? Laat u dan adviseren door een onafhankelijk adviseur.