• Wij letten goed op uw gegevens. Wij gebruiken deze gegevens om uw aanvraag te verwerken en om te kunnen voldoen aan de wet en de voorwaarden.
  • Wij geven uw gegevens niet zomaar aan iemand anders. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons privacy statement.
  • Wij beschermen uw persoonlijke gegevens op onze internetpagina’s met SSL-encryptie. Dat ziet u aan het gele slotje in uw scherm en aan de "S" in https:// in de adresbalk van uw browser. SSL staat voor Secure Sockets Layer.
  • U logt in met een gebruikersnaam, een wachtwoord en een mTAN. Een mTAN (Mobile Transaction Authorisation Number) is een sms met een code die u op uw mobiele telefoon ontvangt. Zo zorgen wij ervoor dat alleen u bij uw gegevens kunt.
  • Bent u ingelogd, maar doet u niets in het scherm? Dan wordt u na 10 minuten automatisch uitgelogd. Zo zorgen wij ervoor dat u niet per ongeluk ingelogd blijft en dus dat er niemand anders bij uw gegevens kan. Wilt u toch verder bankieren? Dan logt u gewoon weer in.

Bankieren met een mTAN

Als u wilt inloggen op Internetbankieren, uw persoonlijke gegevens wilt wijzigen of geld wilt overboeken, sturen wij een mTAN naar uw mobiele telefoon. U moet dus uw eigen mobiele telefoon bij u hebben. 
Let op: de code is 15 minuten geldig. Daarna kunt u de code niet meer gebruiken en moet u een nieuwe mTAN opvragen.

Fraude en oplichting

U kunt op verschillende manieren het slachtoffer worden van fraude. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van de soorten fraude die bestaan en hoe u zichzelf hiertegen kunt beschermen.

Phishing

  • Phishing is misschien wel de meest bekende vorm van internetfraude. Bij phishing probeert de fraudeur op verschillende manieren uw persoonlijke informatie te verkrijgen. Via bijvoorbeeld een link in een e-mail wordt u naar een valse website verwezen. Slachtoffers vullen hier persoonlijke informatie in, omdat zij in de veronderstelling zijn dat zij op een legitieme website zitten. Vervolgens wordt het slachtoffer gebeld door de fraudeur, die zich voordoet als medewerker van een bank. Het slachtoffer wordt vervolgens overgehaald om informatie, bijvoorbeeld een mTAN af te staan, of om een pinpas op te sturen. Met deze informatie kan de fraudeur overboekingen uitvoeren.

  • Phishing kan ook plaatsvinden via een sms-bericht. Via dit sms-bericht probeert de fraudeur inloggegevens, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. Vaak is de sms afkomstig van een vreemd telefoonnummer. Ook kan het zijn dat er een link in de sms staat die naar een nepwebsite leidt.

  • Dit is een meer doelgerichte vorm van phishing. De fraudeur gebruikt informatie over u die te vinden is op social media accounts. Hierdoor kan een overtuigende e-mail worden gemaakt met uw naam en bijvoorbeeld specifieke details over uw functie. Het doel van deze e-mail is om u te overtuigen om vertrouwelijke informatie  te geven. Het is dan ook aan te raden om goed na te denken welke informatie u deelt door middel van sociale media zoals Facebook en LinkedIn. Uiteraard worden phishing e-mails ook uit naam van andere banken of organisaties verzonden.

  • ✓ U ontvangt een e-mail uit naam van een instelling, bijvoorbeeld een bank

    ✓ De e-mail bevat meestal schrijf- en of taalfouten, maar dat hoeft niet

    ✓ De e-mail is vaak niet persoonlijk aan u gericht

    ✓ De e-mail bevat een waarschuwing of een verzoek om gegevens: vaak is er haast bij

    ✓ De e-mail bevat een link naar een website

    ✓ Het e-mailadres van de afzender is vaak afgeleid van het officiële e-mailadres van de instelling

    ✓ Nadat er informatie is ingevuld, wordt u mogelijk gebeld door een persoon, die u probeert over te halen om uw codes af te staan of uw pinpas op te sturen

  • ✓ Verstrek nooit uw inlogcodes aan derden (ook niet telefonisch);

    ✓ Stuur nooit uw pinpas of andere vertrouwelijke informatie, zoals een kopie van uw paspoort op;

    ✓ Klik niet op links in verdachte e-mails;

    ✓ Controleer de transacties op uw bankrekeningen regelmatig;

    ✓ Controleer of de website versleuteling gebruikt . U kunt dit herkennen aan het “slotje” in de adresbalk en de "S" in https:// in de adresbalk van uw browser.

Malware

  • Malware is een verzamelnaam voor een aantal verschillende soorten kwaadaardige software. Op een ogenschijnlijk onschuldige manier kan deze malware op uw computer worden geïnstalleerd. Dit kan gebeuren door het downloaden van (gratis) software van internet of door het bezoeken van een website die is geïnfecteerd met malware. Via malware kan de fraudeur controle krijgen over uw computer, bankrekening en andere persoonlijke gegevens. Veel malware is tegenwoordig zo geavanceerd dat u niet doorheeft dat uw computer is 'besmet', totdat u ziet dat er betalingen zijn uitgevoerd die u niet herkent.

  • Een bijzondere vorm van malware is ransomware. Deze malware blokkeert uw computer en vraagt vervolgens geld om uw computer weer vrij te geven. Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare instantie, zoals de politie.

    • ✓ De computer is traag of loopt vast
    • ✓ Er verschijnen pop-ups in beeld
    • ✓ Er staan onbekende bestanden of iconen op het bureaublad
    • ✓ Er zijn e-mails verstuurd zonder uw medeweten
    • ✓ De computer blokkeert en vertoont een melding
  • ✓ Gebruik een goede antivirusscanner

    ✓ Zorg ervoor dat uw computer en antivirussoftware altijd up-to-date zijn

    ✓ Wees voorzichtig met downloaden van bestanden en bij het openen van bijlagen of afbeeldingen

    ✓ Klik niet op pop-up vensters met reclame of verwijzing naar (sensationeel) nieuws

    ✓ Laat uw computer opschonen door een computerexpert zodra u vermoedt dat uw computer besmet is met een virus

    ✓ Maak geen gebruik van internetbankieren zodra u vermoedt dat uw computer besmet is met een virus

Voorschotfraude

  • U kunt een e-mail krijgen waarin staat dat u beschikking kunt krijgen over een erfenis, loterijprijs, gunstige lening of een ander geldbedrag. Ook kunt u een uitnodiging via social media krijgen, bijvoorbeeld via LinkedIn. In het bericht wordt geprobeerd u over te halen een voorschot te betalen. Het voorschot is volgens de fraudeur nodig om onkosten, zoals douanekosten of een vliegticket, te betalen. Sommige fraudeurs doen zich voor als ambtenaar, bankmedewerker, militair of publieke functionaris om vertrouwen te scheppen bij hun slachtoffers. Ook is het mogelijk dat u een lening kunt krijgen via de oplichter. De fraudeur probeert u op deze manier te bewegen om bedragen naar hem/haar over te maken. Dit gaat vaak via een buitenlandse overboeking, of een overboeking via een money transfer kantoor (bijvoorbeeld Western Union).

  • ✓ U ontvangt een e-mail van een onbekende persoon

    ✓ Deze persoon doet zich bijvoorbeeld voor als een overheidsfunctionaris of bankmedewerker

    ✓ De e-mail is vaak geschreven in (slecht) Engels

    ✓ Er wordt een groot geldbedrag in het vooruitzicht gesteld

    ✓ Er moeten eerst bepaalde kosten worden voldaan voordat u beschikking krijgt over het beloofde geldbedrag

  • ✓ Reageer nooit op e-mails waarin een geldbedrag wordt beloofd

    ✓ Maak nooit zomaar geld over naar een onbekend persoon

Marktplaatsfraude

  • Een vorm van oplichting op internet die erg veel voorkomt is de zogenaamde ‘marktplaatsfraude’ of internetoplichting. Bij deze vorm van oplichting koopt u goederen (in een webshop of op een online marktplaats), maar worden deze na uw betaling niet geleverd. Óf u wordt overgehaald uw verkochte goederen op te sturen, maar u ontvangt vervolgens nooit geld.

    Soms proberen de oplichters u over te halen om uw goederen op te sturen, zonder dat het geld op uw rekening staat. Hiervoor wordt soms een bewijs van betaling vervalst. Op dit bewijs van betaling kan een logo van Lloyds Bank worden gebruikt.

    Ook kan het zijn dat de verkoper vraagt of u 1 cent kunt overboeken, omdat hij in het verleden een slechte ervaring heeft gehad met een marktplaats(ver)koop. De verkoper stuurt u een betaallink. Via die link komt u op een nepwebsite waarin u al uw gegevens invoert. De verkoper heeft daarna beschikking over al deze gegevens.

  • ✓ Wees voorzichtig met aankopen op internet;

    ✓ Haal de goederen liever persoonlijk op dan dat u ze per post laat versturen;

    ✓ Wees vooral voorzichtig met kopers uit het buitenland;

    ✓ Verstuur de verkochte goederen pas als het bedrag op uw rekening is bijgeschreven;

    ✓ Check de verkoper via open bronnen zoals Google en via Controleer verkopergegevens

    ✓ Boek nooit 1 cent via een betaallink over naar de verkoper

Spoofing en WhatsApp-oplichting

  • Spoofing is een manier van oplichting waarbij de oplichter een andere identiteit aanneemt. Oplichters kunnen u bijvoorbeeld bellen vanaf een bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Dit wordt ook wel telefoon-spoofing genoemd. Naast telefoon-spoofing, bestaat er ook sms-spoofing, e-mailspoofing, IP-adres spoofing en website spoofing. In al deze gevallen probeert de oplichter het vertrouwen te winnen door een e-mailadres of telefoonnummer van de bank te gebruiken. Wordt u onverwachts gebeld door uw bank, of krijgt u onverwachts een e-mail of sms van uw bank? Wees dan extra alert. Klik nooit op een link en deel nooit uw persoonlijke gegevens. Geef ook nooit uw pinpas mee aan een bankmedewerker die de pas bij u thuis komt ophalen. Geen enkele bank werkt op die manier. Ook zal een bank nooit contact met u opnemen om u te waarschuwen dat u uw geld naar een zogenaamde veilige rekening moet overmaken.

  • De oplichters doen zich in een WhatsApp-gesprek voor als een vriend of familielid die in financiële nood zit. De oplichter vraagt u om geld over te maken. Vaak komt dit bericht vanaf een onbekend nummer, maar oplichters kunnen zelfs het telefoonnummer van een kennis hacken. Boek nooit geld over voordat u uw vriend of familielid telefonisch heeft gesproken. Laat u niet opjagen, de oplichters proberen op allerlei manieren om uw vertrouwen te winnen zodat u snel betaalt.

Hoe meldt u online fraude?

Als u denkt een frauduleus e-mailbericht te hebben ontvangen uit naam van Lloyds Bank, of u vermoedt dat u slachtoffer bent geworden van fraude, dan kunt u dit bij ons melden via sparen@lloydsbank.nl, lenen@lloydsbank.nl of hypotheek@lloydsbank.nl. Wij nemen uw melding dan in onderzoek. Als u daadwerkelijk slachtoffer bent geworden van fraude of oplichting, doe dan aangifte bij de politie.

Meer informatie

Er bestaan nog veel meer soorten fraude en oplichting. Op de website van de Fraudehelpdesk staan actuele waarschuwingen over allerlei soorten fraude. Bij deze helpdesk kunt u melden dat u slachtoffer bent geworden. Zij kunnen u adviseren over eventuele vervolgstappen.

De website Veilig Bankieren is een platform dat banken in Nederland gebruiken om hun klanten voor te lichten op het gebied van fraude en veiligheid. Op deze site staan veel soorten fraude en oplichting uitgelegd.