NHG-grens omhoog

In 2024 gaat de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. NHG is dan mogelijk voor huizen met een waarde tot €435.000. Wilt u energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan mag u meer lenen dan de waarde van het huis. De maximale waarde van het huis is dan nog steeds € 435.000 maar u mag dan tot € 461.100 lenen. De eenmalige kosten die u betaalt voor het afsluiten van een NHG-hypotheek (de borgtochtprovisie) blijven 0,6% van de hypotheek.

Woonquotes voor berekenen maximale hypotheek 

Ieder jaar publiceert het Nibud nieuwe woonquotes. Deze woonquotes bepalen hoeveel procent van het inkomen aan een hypotheek mag worden besteed. Op de website van het Nibud kunt u hier meer over lezen.

Hogere hypotheek voor energiezuinig huis

De maximale hypotheek hangt vanaf 2024 ook af van het energielabel van het huis. Hoe energiezuiniger het huis is, hoe meer leenruimte voor de hypotheek u krijgt. Bij huizen met energielabel C en D is dat €5.000 extra, bij energielabel A en B €10.000 extra. Koopt u een zeer energiezuinig huis? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot €50.000 bij een huis met energielabel A++++ met een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar.

Extra leenruimte voor verduurzamen voor huis met ‘slecht’ energielabel

Ook als u een huis koopt met een ‘slechter’ energielabel, dan kunt u in 2024 een extra bedrag lenen. Dat bedrag moet u wel besteden aan het verduurzamen van het huis. Het extra leenbedrag hangt af van het huidige energielabel. Voor een huis met energielabel A en B kunt u €10.000 extra lenen. Dit loopt op naar €15.000 voor huizen met energielabel C en D en €20.000 voor de labels E, F en G. Heeft de woning (nog) geen energielabel? Dan mag u maximaal €10.000 extra lenen voor verduurzaming. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.  

Meer leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van €28.000 of meer mogen in 2024 een bedrag van €16.000 extra lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een huis. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Hypotheek en studieschuld

Vanaf 1 januari 2024 wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte vastgesteld met de actuele lasten van een studielening. Dit betekent dat wordt gekeken naar het werkelijke bedrag dat maandelijks wordt betaald. En niet meer naar de oorspronkelijke omvang van de studielening. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is de laatste jaren afgebouwd. De maximale hypotheekrenteaftrek is vanaf 1 januari 2024 voor iedereen gelijk.

Overdrachtsbelasting

Kopers van 18 tot 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, hoeven ook in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen. Voorwaarden zijn dat het huis niet meer dan €510.000 mag kosten, dat de koper zelf in het huis gaat wonen en dat niet eerder van de vrijstelling van overdrachtsbelasting gebruik is gemaakt. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van 2023 (€ 440.000). Kopers ouder dan 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, betalen 2% overdrachtsbelasting. Kopers van een huis voor de verhuur betalen 10,4% overdrachtsbelasting. Op deze manier hoopt het kabinet de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt ten opzichte van beleggers te versterken.

Schenkingsvrijstelling eigen woning

De eenmalige schenkingsvrijstelling voor de aankoop, een verbouwing of het aflossen van de hypotheek op de eigen woning vervalt op 1 januari 2024. De schenkingsvrijstelling was op 1 januari 2023 al verlaagd van €106.671 naar €28.947. Heeft u een schenking voor de eigen woning ontvangen in 2022 of 2023? Dan mag u deze schenking nog in 2024 gebruiken voor het vergoedingsvrij aflossen op uw hypotheek als u aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet.

Vragen?

Vraag ernaar bij uw financieel adviseur. Of neem contact op met onze Hypotheek Service Desk.