Hoeveel mag u jaarlijks extra aflossen?

Ieder kalenderjaar mag u 10% van uw oorspronkelijke hypotheek zonder vergoeding (boeterente) extra aflossen. Dit mag ook in het kalenderjaar dat u de hypotheekakte heeft ondertekend bij de notaris. Bestaat uw hypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt dit percentage van 10% voor ieder leningdeel.
⇨ Heeft u een Bank of Scotland Hypotheek? Dan kan er een ander percentage gelden. Het percentage dat voor u geldt, vindt u in uw voorwaarden.

 • Als u niet meer dan 10% van het oorspronkelijke leningdeel per kalenderjaar aflost

  Bij een variabele rente

  Bij verkoop van de woning

  Als u overlijdt en uw nabestaanden (een deel van) de hypotheek binnen 12 maanden na uw overlijden terugbetalen 

  Op de datum waarop uw rentevastperiode eindigt

  Als u aflost met geld uit het bouwdepot

  Bij tenietgaan van het onderpand: bijvoorbeeld als de woning (het onderpand) wordt verwoest door brand

Lost u meer dan 10% af?

Wilt u meer dan 10% aflossen? En zijn de bovenstaande situaties niet op u van toepassing? Dan betaalt u soms een vergoeding over het bedrag boven dit percentage. U betaalt deze vergoeding als de rente die u nu voor uw hypotheek betaalt hoger is dan de rente die op het moment van aflossen geldt voor eenzelfde soort hypotheek. Wij berekenen de vergoeding op basis van de werkelijke kosten die wij maken. Wij brengen geen extra kosten in rekening.

Een lager maandbedrag of een kortere looptijd?

Als u extra aflost, dan gaat uw maandbedrag automatisch omlaag. U kunt er ook voor kiezen om uw maandbedrag gelijk te houden en de looptijd van uw hypotheek in te korten. Een kortere looptijd kan prettig zijn als u in de toekomst lagere lasten wilt, bijvoorbeeld tijdens uw pensioen. Wilt u een kortere looptijd? Neem dan contact op met onze Hypotheek Service Desk voordat u de extra aflossing naar ons overmaakt.

Zo lost u extra af

Aflossen in Mijn Hypotheek via iDEAL

Extra aflossen regelt u het snelst via Mijn Hypotheek, uw persoonlijke en beveiligde online omgeving.

Log in op Mijn Hypotheek
Ga naar de tab ‘Terugbetalen’ en kies voor ‘Eenmalig extra terugbetalen’.

Vul in welk bedrag u op een leningdeel wilt aflossen
U ziet direct het effect van uw extra aflossing op uw maandbedrag en uw resterende hypotheekschuld. Lost u meer af dan het vergoedingsvrije bedrag? Dan berekenen wij de vergoeding voordat u de opdracht verstuurt. U kunt de uitleg van deze berekening bekijken voordat u verder gaat.

Maak het bedrag over via iDEAL
Via iDEAL kunt u maximaal €50.000,- betalen. Controleer ook of u met uw eigen bank een afspraak heeft over het maximale bedrag dat u per dag kunt overboeken.

Nu extra aflossen

 

Met een overboeking 

U mag uw hypotheek ook gedeeltelijk aflossen door een bedrag naar ons over te maken.

Vermeld in de omschrijving van uw overboeking uw leningnummer, het leningdeelnummer waarop u wilt aflossen en de tekst ‘Extra aflossing’.

Maak uw extra aflossing over naar de IBAN die wij gebruiken voor het afschrijven van uw maandbedrag.

Wilt u periodiek extra aflossen? Bijvoorbeeld elke maand, elk kwartaal of elk half jaar? Dan kunt u een periodieke overboeking instellen bij de bank waar uw betaalrekening loopt. Meestal is dit eenvoudig te regelen via internetbankieren.

Wat zijn de voor- en nadelen van extra aflossen? 
 

Voordelen

Een lager maandbedrag of een kortere looptijd

U betaalt minder rente

Uw hypotheekschuld gaat omlaag

Uw hypotheek valt mogelijk in een lagere tariefklasse


Nadelen

Uw financiële buffer wordt kleiner

Minder hypotheekrenteaftrek

Het kan fiscaal nadelig zijn

Twijfelt u of extra aflossen verstandig is? Laat u dan adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Vraag vooraf aan de adviseur wat de kosten zijn voor dit advies.

Veelgestelde vragen over extra aflossen

 • Extra aflossen op een spaarhypotheek is niet altijd voordelig. Als u extra aflost op een spaarhypotheek, dan kan het zijn dat uw spaarpremie stijgt. Vraag daarom advies aan een onafhankelijk financieel adviseur voordat u extra aflost. Een adviseur kan u kosten in rekening brengen voor dit advies. Of neem contact op met onze Hypotheek Service Desk. Wij geven u geen advies. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de keuze die u maakt en de gevolgen van uw keuze.

 • Heeft u een schenking gekregen die valt onder de regels van de schenkingsvrijstelling eigen woning van de Belastingdienst? Dan mag u in 2021 met deze schenking tot een bedrag van €105.302,- vergoedingsvrij aflossen op uw hypotheek. U mag de schenking ook over twee of drie achtereenvolgende jaren verdelen. Dus bijvoorbeeld €30.000,- in 2021, 2022 en 2023. Wij trekken het bedrag van de schenking af van de 10% die u ieder kalenderjaar vergoedingsvrij mag aflossen. De maximale schenkingsvrijstelling wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de Belastingdienst.

  ⇨U mag maximaal het bedrag van één schenkingsvrijstelling gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek. Neem alstublieft contact op met onze Hypotheek Service Desk voordat u met een schenking uw hypotheek wilt aflossen.

 • Het minimale bedrag dat u kunt aflossen is € 100,- per keer en dat mag zo vaak als u wilt. Bijvoorbeeld elke maand, elk kwartaal of elk half jaar. Om deze betalingen te doen, kunt u een periodieke overboeking instellen bij de bank waar uw betaalrekening loopt. Meestal is dit eenvoudig te regelen via internetbankieren.

 • Wij doen er maximaal vijf werkdagen over om uw extra aflossing te verwerken in onze administratie. Daarna krijgt u een ontvangstbevestiging van ons. In de maand waarin wij uw extra aflossing hebben verwerkt, betaalt u nog het oude maandbedrag. In de eerste twee weken van de maand erna krijgt u een brief met uw nieuwe maandbedrag. Wij schrijven dit nieuwe maandbedrag aan het einde van diezelfde maand van uw IBAN af. Valt uw hypotheek door uw extra aflossing in een lagere tariefklasse? Dan nemen wij de lagere tariefklasse en de bijbehorende rente ook mee in de berekening van uw nieuwe maandbedrag. De rente die u sinds de aflosdatum teveel heeft betaald, wordt in mindering gebracht op de hoofdsom van uw hypotheek.

  ⇨ Maakt u uw extra aflossing aan het einde van een maand over? En is uw extra aflossing niet voor de 1e dag van de daaropvolgende maand verwerkt? Dan kunnen wij uw maandbedrag helaas niet meer voor de eerstvolgende incasso aanpassen. Het gevolg is dat u een maand later uw nieuwe maandbedrag gaat betalen. Ook in dit geval trekken wij de rente die u sinds de aflosdatum teveel heeft betaald af van uw hypotheek.

 • Wij berekenen deze vergoeding op de volgende manier:

  Stap 1
  Eerst kijken wij welke actuele rente hoort bij de rentevastperiode die u nu heeft. Daarna kijken wij naar de actuele rente van zowel de kortere als langere rentevastperiode die hier het dichtst bij liggen. Dit is de ‘naastbetere’ rente. Wij gaan hierbij uit van de rentes voor nieuwe leningen in uw tariefklasse met dezelfde aflosvorm. De hoogste van deze twee rentes is voor u het meest voordelig omdat de vergoeding daardoor lager uitvalt. Daarom gebruiken wij de hoogste rente als vergelijkingsrente. De vergelijkingsrente is altijd een vaste rente.

  Stap 2
  Vervolgens berekenen wij het bedrag dat u met uw rente van dit moment zou hebben betaald tot de datum dat die rente zou veranderen. Wij trekken daarvan het bedrag af dat u met de vergelijkingsrente zou betalen tot de datum dat uw rente zou veranderen.

  Stap 3
  U betaalt dit verschil niet in de toekomst, maar nu. Daarom rekenen wij het bedrag terug naar dit moment. Dit noemen wij de contante waarde. U betaalt dit bedrag tegelijk met het bedrag dat u eerder aflost.

 • Als u een hypotheek bij ons afsluit, dan kopen wij geld in om dit bedrag aan u te kunnen lenen. Wij kopen dit geld in voor dezelfde periode als dat u het leent (uw ‘rentevastperiode’). Hiervoor betalen wij rente. Als u eerder aflost dan afgesproken of uw rente tussentijds wijzigt, dan moeten wij nog wel rente betalen totdat uw rentevastperiode is verstreken. Is de rente op dat moment hoger? Dan kunnen wij het geld opnieuw gebruiken en hoeft u geen vergoeding te betalen. Is de rente lager? Dan lopen wij rente mis. U betaalt dan een vergoeding om ons de rente te compenseren die wij zijn misgelopen. Deze kosten zijn nooit hoger dan het financiële nadeel dat wij hebben. U betaalt dus geen extra bedrag.

 • Ga naar Mijn Hypotheek en klik op ‘Account maken’. U kunt nu kiezen tussen het aanmaken van een account met iDIN of het aanmaken van een account met toegangscode. Nadat u uw keuze heeft gemaakt, kunt u eenvoudig de instructies volgen.

Naar alle veelgestelde vragen

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact