Heeft u een woning gekocht met de Verhuurhypotheek? En houdt u elke maand wat geld over? Of heeft u spaargeld of eigen vermogen dat u niet direct nodig heeft? Dan kan het interessant zijn om extra op uw Verhuurhypotheek af te lossen. We spreken van een ‘extra aflossing’ als u meer van uw lening terugbetaalt dan het afgesproken bedrag.

Enkele voordelen van extra aflossen

 • Uw maandlasten dalen
 • U betaalt  minder rente
 • Uw hypotheekschuld wordt kleiner
 • Uw hypotheek valt mogelijk in een lagere tariefklasse

Enkele nadelen van extra aflossen

 • Uw financiële buffer wordt kleiner. Gebruik daarom geen geld dat u mogelijk (snel) nodig heeft, om af te lossen
 • Het kan fiscaal nadelig zijn: door extra af te lossen neemt uw schuld af en daardoor neemt uw vermogen in box 3 ‘sparen en beleggen’ toe. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Het is verstandig om hier goed over na te denken en u eventueel te laten adviseren voordat u een beslissing neemt om extra af te lossen. 

Hoeveel mag ik jaarlijks extra aflossen

U kunt zonder extra kosten per leningdeel jaarlijks 15% van de oorspronkelijke hoofdsom aflossen op uw Verhuurhypotheek. Lost u meer dan 15% af? En is de marktrente lager dan de rente die u nu voor uw Verhuurhypotheek betaalt? Dan betaalt u hiervoor een vergoeding voor vervroegd aflossen.

Neem contact op met de Hypotheek Service Desk om te informeren welke vergoeding u betaalt. In de voorwaarden van uw Verhuurhypotheek leest u hoe deze vergoeding wordt berekend. Wilt u meer weten over de regels voor vervroegd aflossen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)? Kijk dan op de website van de AFM.

Kan ik onbeperkt extra aflossen?

In bepaalde gevallen kunt u onbeperkt extra aflossen, zonder dat u daarvoor een vergoeding vervroegd aflossen betaalt:

 • Als de woning wordt verkocht
 • Als u of uw partner (als mede-contractant van de hypotheek) komt te overlijden
 • Bij tenietgaan van het onderpand. Bijvoorbeeld als de woning (het onderpand) wordt verwoest door brand
 • Op de datum waarop uw rentevastperiode eindigt. Dit betekent dat de aflossing moet samenvallen met de datum van de renteherziening
 • Als u aflost met een restant uit het bouwdepot bij uw Verhuurhypotheek

Hoe kan ik extra aflossen?

Neem contact op met onze Hypotheek Service Desk voor de IBAN waar u het bedrag naar kunt overmaken. Vermeld in de omschrijving uw leningnummer, het leningdeelnummer waarop u wilt aflossen en de tekst ‘Extra aflossing’. Per aflossing geldt een minimaal bedrag van € 250,-.

Wat gebeurt er na het overmaken van uw extra aflossing?

Wij doen er maximaal vijf werkdagen over om uw extra aflossing te verwerken in onze administratie. Daarna krijgt u een ontvangstbevestiging van ons. In de maand waarin wij uw extra aflossing hebben verwerkt, betaalt u nog het oude maandbedrag. In de eerste twee weken van de maand erna krijgt u een brief met uw nieuwe maandbedrag. Wij schrijven dit nieuwe maandbedrag aan het einde van diezelfde maand van uw IBAN af. Valt uw Verhuurhypotheek door uw extra aflossing in een lagere tariefklasse? Dan nemen wij de lagere tariefklasse en de bijbehorende rente ook mee in de berekening van uw nieuwe maandbedrag. De rente die u sinds de aflosdatum teveel heeft betaald, wordt in mindering gebracht op de hoofdsom van uw Verhuurhypotheek.
⚠ Maakt u uw extra aflossing aan het einde van een maand over? En is uw extra aflossing niet voor de 1e dag van de daaropvolgende maand verwerkt? Dan kunnen wij uw maandbedrag helaas niet meer voor de eerstvolgende incasso aanpassen. Het gevolg is dat u een maand later uw nieuwe maandbedrag gaat betalen. Ook in dit geval trekken wij de rente die u sinds de aflosdatum teveel heeft betaald af van uw Verhuurhypotheek.

Hoe sluit u de Verhuurhypotheek af?

U kunt de Verhuurhypotheek afsluiten via een aantal onafhankelijk financieel adviseurs die samenwerken met Lloyds Bank.

Vind een adviseur

Past een Verhuurhypotheek bij u?

Wilt u weten wat er komt kijken bij het verhuren van een woning? En of de Verhuurhypotheek bij u past? Controleer het met onze checklist.

Bekijk de checklist