De verduurzamingshypotheek in het kort

Tot € 50.000 lenen met korting op de rente

U heeft 2 jaar de tijd om het geld uit te geven aan energiebesparende maatregelen

Tot 106% van de marktwaarde met NHG en tot 95% van de marktwaarde zonder NHG

Telt niet mee voor de tariefklasse van de rest van uw hypotheek

Verduurzamingshypotheek

Wat is de verduurzamingshypotheek?

Met de verduurzamingshypotheek sluit u een leningdeel bij uw hypotheek af om uw huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld voor betere isolatie of zonnepanelen. Dit is mogelijk als u een huis koopt, uw bestaande hypotheek verhoogt of uw hypotheek naar ons oversluit.

U mag de verduurzamingshypotheek alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Dus niet voor een nieuwe badkamer of vloer. Het bedrag van de verduurzamingshypotheek zetten we op een aparte rekening bij uw hypotheek: het duurzaamheidsdepot. U heeft 2 jaar de tijd om de rekeningen voor de energiebesparende maatregelen bij ons te declareren. Als dat nodig is, mag u de looptijd van het depot één keer gratis met een half jaar verlengen.
Alles over het duurzaamheidsdepot

Op welke manieren kunt u geld lenen met de verduurzamingshypotheek?

Met de verduurzamingshypotheek kunt u op twee manieren geld lenen voor energiebesparende maatregelen.

 • Energiebespaarbudget (EBB)

Weet u nog niet welke energiebesparende maatregelen u gaat nemen en wat deze gaan kosten? Dan kunt u met de verduurzamingshypotheek een energiebespaarbudget (EBB) aanvragen. Er hoeft geen verbouwingsplan te zijn. U mag later beslissen hoe u uw huis precies gaat verduurzamen.

 • Energiebesparende voorzieningen (EBV)

U weet al welke energiebesparende maatregelen u gaat nemen. Bij uw hypotheekaanvraag geeft u ons een verbouwingsplan met de geplande werkzaamheden.

Belangrijkste voorwaarden van de verduurzamingshypotheek

 • De verduurzamingshypotheek is een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek is dus niet mogelijk bij een verduurzamingshypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u tijdens de afgesproken rentevastperiode iedere maand hetzelfde bruto maandbedrag dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaalt u vooral rente, later betaalt u steeds meer terug. U heeft zekerheid dat u dit leningdeel op de einddatum heeft afgelost.
  Meer over de annuïteitenhypotheek

 • U ontvangt voor uw leningdeel met de verduurzamingshypotheek een korting op de rente. Deze korting geldt alleen tijdens de rentevastperiode die u heeft gekozen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rentevastperiode van 10 jaar? Dan geldt de korting voor 10 jaar. Na die 10 jaar kan de korting hoger of lager worden of zelfs vervallen.

 • Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan krijgt u korting op het rentepercentage voor annuïteitenhypotheken in de tariefklasse voor NHG. Voor hypotheken zonder NHG kijken wij welk rentepercentage geldt voor annuïteitenhypotheken in de laagste tariefklasse. Van dit rentepercentage trekken wij de korting af.
  Actuele rentes

 • Met de verduurzamingshypotheek mag u minimaal €5.000 en maximaal €50.000 lenen. U krijgt dus over maximaal €50.000 korting op uw hypotheekrente. Wilt u meer dan €50.000 lenen? Dan betaalt u over het bedrag boven de € 50.000 het normale rentepercentage zonder een korting.

 • U kunt kiezen uit een looptijd van 5 jaar tot maximaal 30 jaar. Energiebesparende maatregelen hebben meestal geen verwachte levensduur van 30 jaar. Zorg er daarom voor dat de looptijd die u kiest past bij de verwachte levensduur van de energiebesparende maatregelen. Anders loopt u het risico dat u langer rente en aflossing voor de verduurzamingshypotheek betaalt dan dat de energiebesparende maatregelen meegaan.

 • U kunt kiezen uit meerdere rentevastperiodes: 5, 6, 10, 15, 20 of 30 jaar. Een variabele rente is niet mogelijk. Een variabele rente is een rente die elke maand kan veranderen. De looptijd van de verduurzamingshypotheek en de rentevastperiode hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn.

 • Voor hypotheken zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hangt de rente die u betaalt ook af van de verhouding tussen de waarde van uw huis en de lening. Deze verhouding bepaalt in welke tariefklasse een hypotheek valt. De verduurzamingshypotheek telt niet mee bij het bepalen van de tariefklasse van de rest van uw hypotheek en heeft dus geen invloed op het rentepercentage van andere leningdelen. Een verduurzamingshypotheek valt altijd in de laagste tariefklasse.

 • U heeft 2 jaar de tijd om het geld in het duurzaamheidsdepot te gebruiken en de rekeningen voor uw energiebesparende maatregelen in te dienen. Heeft u meer tijd nodig? Dan mag u de looptijd van het duurzaamheidsdepot één keer met een half jaar verlengen. Daar betaalt u ons geen kosten voor. Blijft er na afloop nog geld over in het duurzaamheidsdepot? Dan trekken wij dit bedrag van uw verduurzamingshypotheek af. U hoeft ons géén vergoeding voor het aflossen van de hypotheek te betalen. Ook niet als het bedrag van de aflossing hoger is dan het vergoedingsvrije bedrag.
  Meer over het duurzaamheidsdepot

 • Alleen deze energiebesparende maatregelen vallen onder de regeling.

  Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie

  Hoog rendement beglazing (ten minste HR++)

  Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR++)

  Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen

  Warmtepompen

  Douche-warmteterugwinningssysteem

  Zonnepanelen/zonnecellen

  Een combinatie van deze maatregelen

  Op de website van NHG leest u hier meer over.

 • U gebruikt de verduurzamingshypotheek voor het verduurzamen van het huis waar u nu woont of gaat wonen. Gaat u verhuizen? Dan is het niet mogelijk om de rente van de verduurzamingshypotheek mee te verhuizen naar een hypotheek voor een ander huis.

Verduurzamen van uw huis: waar beginnen?

Verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Maar waar begint u? Wij hebben het voor u op een rij gezet.

Ontdek meer
Verduurzamen: waar beginnen?

Hoeveel mag u lenen?

Om verduurzamen te stimuleren, mag u vaak extra lenen. Uw totale hypotheek mag nooit meer zijn dan:

✓  Maximale hypotheek

Met NHG: 

 • 106% van de marktwaarde van uw huis

U heeft ook te maken met een grensbedrag. In 2024 is de grens voor een hypotheek met NHG €435.000. Verduurzaamt u uw huis, dan is dit bedrag maximaal 6% hoger, dus tot €461.100.

Zonder NHG: 

 • Met de verduurzamingshypotheek: 95% van de marktwaarde van uw huis
 • Zonder de verduurzamingshypotheek: 90% van de marktwaarde van uw huis

Goed om te weten: Bij het energiebespaarbudget (EBB) gaan wij uit van de marktwaarde van uw huis voor verbouwing en bij energiebesparende voorzieningen (EBV) van de marktwaarde van uw huis na verbouwing.

Een voorbeeld: U koopt een huis van €200.000 en wilt €15.000 meenemen in uw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor energiebesparende maatregelen. Dit laat u de taxateur weten. De taxateur komt uit op een marktwaarde van het huis van €210.000 na het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Uw hypotheekaanvraag past bij uw inkomen en u mag maximaal 106% x €210.000 = €222.600 lenen. Voor u is het mogelijk om het bedrag van €15.000 extra te lenen voor energiebesparende maatregelen.

✓  Meer lenen met het energielabel

Wat u kunt lenen, hangt in 2024 ook af van het energielabel van het huis. Als uw huis energiezuiniger is, dan kunt u vaak meer lenen. Bij huizen met energielabel C en D is dat €5.000 extra, bij energielabel A en B €10.000 extra. Koopt u een zeer energiezuinig huis? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot €50.000 bij een huis met energielabel A++++ met een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar. Huizen met energielabel E, F en G krijgen geen extra leenruimte. Het extra leenbedrag kan worden gebruikt voor de aankoop van een nieuw huis, een verbouwing of het oversluiten van de bestaande hypotheek.

✓  Meer lenen met uw inkomen

Volgens de wet is het vaak mogelijk om een extra bedrag te lenen voor verduurzamen. Hoe slechter het energielabel, hoe meer u kunt lenen om uw huis energiezuiniger te maken. Koopt of bezit u een huis met energielabel E, F en G? Dan kunt u tot maximaal € 20.000 extra hypotheek krijgen. In deze tabel staat per energielabel wat de extra leenbedragen voor energiebesparende maatregelen zijn.

Tabel extra leenbedragen energiebesparende maatregelen

Energielabel

       

Extra leenbedrag ten
opzichte van label E, F of G

     

Extra leenbedrag voor
energiebesparende maatregelen

E, F, G         € 0       € 20.000
C, D         € 5.000       € 15.000
A, B         € 10.000       € 10.000
A+, A++         € 20.000       € 10.000
A+++         € 30.000       € 10.000
A++++         € 40.000       € 0
A++++ met energieprestatiegarantie
van minstens 10 jaar
        € 50.000       € 0

Meer weten over de voorwaarden van de verduurzamingshypotheek?

Kijk dan in de voorwaarden van de Lloyds Bank Hypotheek. Heeft u een hypotheek van Bank of Scotland? Pas later dit jaar wordt het mogelijk om een verduurzamingshypotheek af te sluiten bij een hypotheek van Bank of Scotland. 
Let op: Het is niet mogelijk om een verduurzamingshypotheek af te sluiten in combinatie met een Lloyds Bank Verhuurhypotheek. 

Advies nodig?

Maak dan een afspraak met een financieel adviseur en bekijk samen wat uw mogelijkheden zijn. U betaalt kosten voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten