Twee manieren voor het verhogen van uw hypotheek

U kunt uw hypotheek op twee manieren verhogen:

1. U verhoogt uw hypotheek onderhands

Is uw totale hypotheek met de verhoging gelijk aan of lager dan het bedrag waarvoor u de hypotheek heeft laten inschrijven? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris voor uw hogere hypotheek en betaalt u geen notariskosten.

2. U sluit een tweede hypotheek

Kunt u geen gebruikmaken van een hogere inschrijving op uw eerste hypotheek? Dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten. De tweede hypotheek wordt, net als uw eerste hypotheek, ingeschreven in het hypotheekregister van het Kadaster. Hiervoor moet u opnieuw naar de notaris en betaalt u notariskosten. U kunt alleen een tweede hypotheek bij Lloyds Bank afsluiten als de eerste hypotheek ook bij ons loopt.

⚠ Door het verhogen van uw hypotheek wordt het risico dat wij lopen hoger. Daardoor kan uw hele hypotheek in een hogere tariefklasse komen te vallen en kan het zijn dat u een hogere rente gaat betalen.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor het verhogen van uw hypotheek?

 • U heeft al een hypotheek bij Lloyds Bank en een overwaarde op uw huis. U heeft overwaarde als de waarde van uw huis hoger is dan de hypotheek op uw huis. U moet de waarde van uw huis aantonen met een taxatierapport of hybride taxatie.
  Wanneer gebruikt u welke taxatie?
 • Een onderhandse verhoging moet minimaal €5.000,- bedragen en een tweede hypotheek €10.000,-.
 • Een hogere hypotheek zorgt voor hogere maandlasten. Wij toetsen of u deze hogere maandlasten kunt betalen.
 • Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En sluit u de verhoging ook af met NHG? Dan mag de totale hypotheek met verhoging maximaal 100% van de marktwaarde van uw huis bedragen. Als u energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan mag de totale hypotheek met verhoging maximaal 106% van de marktwaarde zijn. Uw totale hypotheek moet onder de NHG-grens blijven, anders vervalt NHG. Op deze pagina leest u wat de NHG-grens voor dit jaar is.
 • Ook mag u de verhoging zonder NHG afsluiten. Voor de bestaande hypotheek blijft NHG gelden. De totale hypotheek met de verhoging mag dan niet meer zijn dan 90% van de marktwaarde van uw huis.
 • Verhoogt u uw hypotheek zonder de hulp van een financieel adviseur? Dan betaalt u ons behandelkosten van €450,-. Dit bedrag wordt verrekend met uw hypotheek.

Belangrijk om te weten over een consumptieve hypotheek

Lloyds Bank kan voorwaarden aan een verhoging stellen of deze weigeren. Gebruikt u de overwaarde niet voor het aankopen of verbeteren van een woning maar bijvoorbeeld voor het kopen van een vakantiehuis of de studie van uw kinderen? Dan sluit u voor dat gedeelte een consumptieve hypotheek af. Zorg ervoor dat de looptijd die u kiest, past bij de verwachte levensduur van uw bestedingsdoel. De rente die u over de consumptieve hypotheek betaalt, is niet aftrekbaar van de belastingen in box 1.

Hoe kunt u zelf zonder advies uw hypotheek verhogen?

 • Zelf uw hypotheek verhogen klinkt eenvoudig. Maar u heeft wel kennis van hypotheken nodig. U moet zelf kunnen inschatten of het verhogen van uw hypotheek bij uw situatie past. Ook is het belangrijk dat u de risico’s en de impact op uw financiële situatie goed kunt inschatten. Denk hierbij aan risico’s zoals dalende huizenprijzen, overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een echtscheiding. Twijfelt u of u zelf uw hypotheek kunt wijzigen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur.

 • Rond eerst de kennis- en ervaringstoets succesvol af. De kennis-en ervaringstoets is verplicht en test of u voldoende weet van hypotheken:

  Klik op de onderstaande knop 'Naar de toets'

  U ziet de pagina 'Zelf online een hypotheek aanvragen'

  Kies op deze pagina voor de knop 'Start de toets' onder 'Maak de kennis- en ervaringstoets'

  Naar de toets

 • Stuur het ingevulde formulier ‘Verhoging bestaande hypotheek’ via e-mail naar onze Hypotheek Service Desk. Vermeld alstublieft in deze e-mail met welke accountnaam u de kennis- en ervaringstoets heeft gemaakt. Uw accountnaam is gelijk aan uw e-mailadres.

 • U ontvangt een indicatief hypotheekaanbod van ons. Na ondertekening kunt u dit aanbod, samen met de documenten die wij nodig hebben, naar ons terugsturen. Goed om te weten: het indicatief hypotheekaanbod verplicht u tot niets. Pas als u het bindend hypotheekaanbod ondertekent en terugstuurt, heeft u een overeenkomst met ons.

 • Wij beoordelen uw aanvraag. Gaan wij akkoord? Dan ontvangt u een bindend hypotheekaanbod van ons. Wij ontvangen dit aanbod graag met uw handtekening terug.

 • Wij sluiten de extra lening voor u af. Sluit u een tweede hypotheek af? Dan is er eerst een notarisbezoek nodig. Tijdens uw afspraak met de notaris ondertekent u de hypotheekakte.

Liever advies bij het verhogen van uw hypotheek?

U kunt de verhoging van uw hypotheek ook via een onafhankelijk financieel adviseur aanvragen. Een adviseur informeert, adviseert en begeleidt u bij uw aanvraag. U betaalt kosten voor dit advies, vraag hier dus vooraf naar.

Vind een financieel adviseur

Heeft u recht op hypotheekrenteaftrek?

De rente die u over het extra leenbedrag betaalt, is alleen aftrekbaar bij uw belastingaangifte als u kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. En als u het extra leenbedrag gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van uw huis. In dat geval heeft u over dit extra leenbedrag opnieuw 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten