Kenmerken van de Verhuurhypotheek

 • Een woning kopen voor de verhuur
 • Maximale hypotheek 75% van de marktwaarde in verhuurde staat
 • Maximaal 5 Verhuurhypotheken per klant
 • Jaarlijks 15% extra aflossen zonder kosten
 • Aantrekkelijke rentes

Wilt u weten hoe de Verhuurhypotheek werkt en wat de voordelen zijn? Wij hebben alle belangrijke kenmerken voor u op een rij gezet.

Soms is het geen verstandige keuze om een woning te kopen voor de verhuur. Er zijn tenslotte ook risico's aan verbonden. 

Bekijk de rentes

Goed om te weten

Voor permanente verhuur

De woning die u verhuurt moet in Nederland liggen en moet volledig worden verhuurd aan één hoofdhuurder. Het verhuren aan meerdere personen (kamerverhuur) of tijdelijke verhuur is niet toegestaan.

Voor bestaande bouw, verbouw en nieuwbouw

U mag de Verhuurhypotheek afsluiten voor een bestaande woning (ook als die wordt verbouwd) of voor een nieuwbouwwoning. 

Af te sluiten via financieel adviseur

U kunt de Verhuurhypotheek afsluiten via een aantal onafhankelijk financieel adviseurs die samenwerken met Lloyds Bank. U betaalt kosten voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.


Meer kenmerken van de Verhuurhypotheek

Enkele voorwaarden op een rij

U mag maximaal 75% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. U heeft dus eigen geld nodig.

✓ De minimale looptijd van de Verhuurhypotheek is 5 jaar en de maximale looptijd 30 jaar.

De minimale lening is €75.000,- en de maximale lening is €1.000.000,- per Verhuurhypotheek. Sluit u meerdere Verhuurhypotheken af? Dan is de maximale totale lening €2.000.000,- voor 5 Verhuurhypotheken samen.

Uw minimale bruto jaarinkomen uit dienstverband en/of zelfstandigheid van u en uw eventuele partner samen is €30.000,-.

Is uw hypotheek niet haalbaar op basis van uw inkomen? Dan kunnen we ook de inkomsten uit verhuur van het onderpand meetellen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Alle voorwaarden

Past een Verhuurhypotheek bij u?

Wilt u weten wat er komt kijken bij het verhuren van een woning? En of de Verhuurhypotheek bij u past? Controleer het met onze checklist.

Bekijk de checklist

Top 5 vragen van onze klanten

 • Over de waarde van de woning betaalt u belasting in box 3 ‘sparen en beleggen’. De waarde van de woning wordt gezien als een bezitting en de hypotheek als een schuld. Over het saldo van uw bezittingen en schulden betaalt u vermogensrendementsheffing. U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek en u hoeft uw huurinkomsten niet op te geven. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

 • Ja, met de Verhuurhypotheek kunt u maximaal 75% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. De marktwaarde in verhuurde staat is altijd lager dan de ‘normale’ marktwaarde zonder huurders.

  Voorbeeld:
  De waarde van een woning is € 220.000,-. Een taxateur stelt de waarde van deze woning in verhuurde staat vast op €180.000,-. U mag maximaal 75% van de waarde in verhuurde staat (0,75 x €180.000,- = €135.000) lenen. Dit betekent dat u minimaal €85.000,- aan eigen geld nodig hebt. Daarnaast betaalt u nog de kosten koper.

 • Het is niet mogelijk om een Verhuurhypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie.

 • De Verhuurhypotheek kent twee tariefklassen: ≤50% en ≤75% van de marktwaarde in verhuurde staat. In welke tariefklasse uw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning in verhuurde staat, ook wel de Loan-to-Value (LTV) genoemd. Door (extra) aflossingen of een waardestijging van de woning kan uw Verhuurhypotheek in lagere tariefklasse vallen. 
  Meer over tariefklassen

 • Ieder kalenderjaar mag u 15% van uw oorspronkelijke Verhuurhypotheek zonder vergoeding (boeterente) extra aflossen. Bestaat uw Verhuurhypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt dit percentage van 15% voor ieder leningdeel.

  Extra aflossen regelt u het snelst in de online omgeving Mijn Hypotheek. In Mijn Hypotheek kunt u uw extra aflossing meteen met iDEAL overmaken. U mag ook extra aflossen via een overboeking vanaf uw betaalrekening. 
  Alles over extra aflossen

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact