Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Bij Lloyds Bank is het mogelijk om een extra bedrag voor energiebesparende maatregelen zoals betere isolatie of zonnepanelen mee te nemen in uw hypotheek. Dit is mogelijk als u een huis koopt, uw bestaande hypotheek verhoogt of uw hypotheek naar ons oversluit.

Voor welke energiebesparende maatregelen kan ik extra lenen?

Deze energiebesparende maatregelen vallen onder de regeling:

Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie

Hoog rendement beglazing (ten minste HR++)

Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR++)

Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen

Warmtepompen

Douche-warmteterugwinningssysteem

Zonnepanelen/zonnecellen

Een combinatie van deze maatregelen

Verduurzamen van uw huis: waar beginnen?

Verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Maar waar begint u? Wij hebben het voor u op een rij gezet.

Ontdek meer

Welke leningen zijn er voor energiebesparende maatregelen?

Het meenemen van energiebesparende maatregelen in uw hypotheek kan op twee manieren:

  • U kunt via het energiebespaarbudget uw huis verduurzamen. Dit bedrag hoort bij de hypotheek en moet in dezelfde periode annuïtair of lineair worden terugbetaald. Er hoeft geen verbouwingsplan te zijn. Bij het aanvragen van het budget hoeft u dus nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen u wilt nemen en wat deze maatregelen kosten. U mag later beslissen hoe u uw huis precies gaat verduurzamen.

  • U weet al welke energiebesparende aanpassingen u wilt doen aan uw huis en geeft dit bij uw hypotheekaanvraag aan ons door in een verbouwingsplan met de geplande werkzaamheden. Bij de taxatie kan de taxateur rekening houden met de energiebesparende maatregelen en de waardestijging door die maatregelen. De extra lening hoort bij de hypotheek en moet in dezelfde periode annuïtair of lineair worden terugbetaald.

Hoeveel mag u lenen voor het verduurzamen van uw huis?

Voor beide soorten regelingen geldt:

 Wilt u lenen voor het verduurzamen van het huis? Dan mag uw totale hypotheek niet meer zijn dan:

  • 106% van de marktwaarde van uw huis bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U heeft ook te maken met een grensbedrag. In 2024 is de grens voor een hypotheek met NHG €435.000. Verduurzaamt u uw huis, dan is dit bedrag maximaal 6% hoger. Dan mag u dus tot €461.100 lenen.
  • 90% van de marktwaarde van uw huis bij een hypotheek zonder NHG.

Een voorbeeld:
U koopt een huis van €200.000 en wilt €15.000 meenemen in uw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor energiebesparende maatregelen. Dit laat u de taxateur weten. De taxateur komt uit op een marktwaarde van het huis van €210.000 na het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Uw hypotheekaanvraag past bij uw inkomen en u mag maximaal 106% x €210.000 = €222.600 lenen. Voor u is het mogelijk om het bedrag van €15.000 extra te lenen voor energiebesparende maatregelen.

Bij het energiebespaarbudget (EBB) gaan wij uit van de marktwaarde van uw huis voor verbouwing en bij energiebesparende voorzieningen (EBV) van de marktwaarde van uw huis na verbouwing.

De maximale hypotheek hangt vanaf 2024 ook af van het energielabel van het huis. Hoe energiezuiniger het huis is, hoe hoger de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Bij huizen met energielabel C en D is dat €5.000 extra, bij energielabel A en B €10.000 extra. Koopt u een zeer energiezuinig huis? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot €50.000 bij een huis met energielabel A++++ met een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar. Huizen met energielabel E, F en G krijgen geen extra leenruimte. Het extra leenbedrag kan worden gebruikt voor de aankoop van een nieuw huis, een verbouwing of het oversluiten van de bestaande hypotheek.

Is de maximale hypotheek die u met uw inkomen kunt krijgen bereikt? En is er dus eigenlijk geen geld voor energiebesparende maatregelen? Dan is het vaak toch mogelijk om een extra bedrag te lenen bovenop uw maximale hypotheek. Hoe slechter het energielabel, hoe meer u kunt lenen om uw huis energiezuiniger te maken. Koopt of bezit u een huis met energielabel E, F en G? Dan kunt u tot maximaal € 20.000 extra hypotheek krijgen. In deze tabel staat per energielabel wat de extra leenbedragen voor energiebesparende maatregelen zijn.

Tabel extra leenbedragen energiebesparende maatregelen

Energielabel

       

Extra leenbedrag ten
opzichte van label E, F of G

     

Extra leenbedrag voor
energiebesparende maatregelen

E, F, G         € 0       € 20.000
C, D         € 5.000       € 15.000
A, B         € 10.000       € 10.000
A+, A++         € 20.000       € 10.000
A+++         € 30.000       € 10.000
A++++         € 40.000       € 0
A++++ met energieprestatiegarantie
van minstens 10 jaar
        € 50.000       € 0


U mag het extra bedrag alleen aan energiebesparende maatregelen besteden. Wij controleren dat bij uw declaratie.

Zo werkt het duurzaamheidsdepot

  • Het extra bedrag voor het verduurzamen van het huis zetten wij op een aparte rekening: het duurzaamheidsdepot. Hieruit kunt u twee jaar lang de kosten voor energiebesparende maatregelen declareren. Dit doet u eenvoudig online in Mijn Hypotheek. Als dat nodig is, kunt u de looptijd één keer gratis met een half jaar verlengen.
  • De rente die u over het duurzaamheidsdepot ontvangt en de rente die u over het duurzaamheidsdepot betaalt, is gelijk aan de gewogen gemiddelde hypotheekrente. Op deze pagina in de alinea 'Rente' leest u wat een gewogen gemiddelde hypotheekrente is.
  • Blijft er na verduurzamen van het huis een bedrag over in het duurzaamheidsdepot? Dan trekken wij dit bedrag af van uw hypotheek. Over dit bedrag betaalt u geen vergoeding voor het extra aflossen van uw hypotheek.

Meer over het bouwdepot en duurzaamheidsdepot

Advies nodig?

Maak dan een afspraak met een financieel adviseur en bekijk samen wat uw mogelijkheden zijn. U betaalt kosten voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Vind adviseur

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten