Hoe werkt de bijleenregeling?

Heeft u uw oude huis verkocht met overwaarde? En koopt u binnen drie jaar na deze verkoop een ander huis? Dan mag u geen rente aftrekken over het deel van de hypotheek dat u had kunnen betalen met de overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs en de hypotheek voor uw oude huis.

Een voorbeeld:

De overwaarde van het huis dat u verkoopt is € 30.000,-. U koopt een ander huis van € 230.000,-. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 200.000,- (€ 230.000,- min € 30.000,-). Leent u meer dan € 200.000,-? Dan mag u over het bedrag van de overwaarde geen rente aftrekken.

Bijzondere situaties

Soms zijn er ook situaties waarin u niet een huis koopt of verkoopt, maar die de Belastingdienst wel ziet als verkoop. De bijleenregeling kan dan ook van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als u een huis tijdelijk verhuurt of schenkt aan een ander. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over de bijleenregeling. Ook vindt u daar een rekenhulp waarmee u de gevolgen van de bijleenregeling voor uw situatie kunt berekenen. Voor een persoonlijk advies over uw situatie kunt u terecht bij een financieel adviseur.

Meer weten over hypotheekrenteaftrek?

Op deze pagina hebben we de belangrijkste regels voor hypotheekrenteaftrek voor u op een rij gezet.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact