Welke rente is aftrekbaar?

U mag alleen rente aftrekken voor een hypotheek (eigenwoningschuld) die u gebruikt voor:

  • Het kopen van een eigen woning
  • De verbouwing of onderhoud van uw eigen woning
  • De afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming
  • De eenmalige financieringskosten zoals taxatiekosten, advieskosten en notariskosten voor de hypotheekakte

Wat zijn de regels voor nieuwe hypotheken?

Sinds 2013 gelden er strengere regels voor hypotheekrenteaftrek. Heeft u na 1 januari 2013 voor het eerst een hypotheek afgesloten of uw hypotheek verhoogd? Dan zijn dit de belangrijkste regels:

Wat zijn de regels voor bestaande hypotheken?

Heeft u voor 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten? Dan blijft de rente die u voor uw bestaande hypotheek betaalt aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Ook zijn er nog andere regels die belangrijk voor u kunnen zijn:

  • Sinds 1 januari 2001 is de rente voor een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001 geldt een maximale aftrekbaarheid tot 1 januari 2031.
  • Verhoogt u uw bestaande hypotheek? Dan is de rente die u over dit extra leenbedrag betaalt alleen aftrekbaar als u kiest voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Over dit extra leenbedrag heeft u opnieuw 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Sluit u uw hypotheek over naar een andere hypotheekverstrekker? Of verhuist u uw hypotheek mee naar uw nieuwe woning? Voor dit deel van uw hypotheek verandert er dan niets.

Maximale hypotheekrenteaftrek jaarlijks verlaagd

De maximale hypotheekrenteaftrek is sinds 2014 in jaarlijkse stappen afgebouwd. De maximale hypotheekrenteaftrek is vanaf 1 januari 2024 voor iedereen gelijk, namelijk 36,97%.  

Meer informatie over de belastingregels vindt u op de website van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/koopwoning vindt u een overzicht met informatie over de fiscale aspecten van een eigen woning. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact