Welke tariefklassen kennen wij?

Lloyds Bank hanteert meerdere tariefklassen:

Tarief voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Tarief tot en met 65% LTV zonder NHG

Tarief tot en met 80% LTV zonder NHG

Tarief tot en met 90% LTV zonder NHG

⇨ Nationale Hypotheek Garantie kent een eigen tariefklasse en voorwaarden.

Bekijk de actuele tariefklassen en rentes

Hoe berekent u de tariefklasse?

Voorbeeld: Uw totale hypotheek zonder NHG bedraagt €120.000,- en de marktwaarde van uw huis is €200.000,-. U berekent de tariefklasse door de hoogte van hypotheek te delen door de marktwaarde (€120.000,-/€200.000,- = 0,60). Daarna vermenigvuldigt u de uitkomst met 100%. Uw hypotheek valt met het percentage van 60% in de tariefklasse tot en met 65% van de marktwaarde.

Maandelijkse controle op tariefklasse

Aan het einde van elke maand wordt de tariefklasse van uw hypotheek berekend en vastgesteld. Bij deze berekening gaan wij uit van de bij ons bekende marktwaarde van uw huis. Daarna berekenen wij de actuele hoogte van uw hypotheek. Dit doen wij door uw eventuele (extra) aflossingen en de waarde van uw eventuele spaarverzekering bij uw spaarhypotheek van uw resterende hypotheekbedrag af te trekken. Elke keer als uw hypotheek na onze berekening in een lagere tariefklasse valt, verlagen wij uw hypotheekrente voor de resterende duur van uw rentevastperiode.

De lagere rente gaat in vanaf de eerstvolgende maand na onze berekening. Ter bevestiging ontvangt u een brief van ons met uw nieuwe maandbedrag. Bij het bepalen van het nieuwe rentepercentage kijken wij naar de rentetarieven op de dag waarop uw rentevastperiode is ingegaan en de aflosvorm(en) die u heeft.

Is uw huis meer waard? Geef het door

Heeft u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan kan uw hypotheek ook in een lagere tariefklasse vallen als de waarde van uw huis is gestegen. Kunt u aantonen dat uw huis meer waard is geworden? Upload dan één van deze documenten in Mijn Hypotheek:

  • Een taxatierapport dat is goedgekeurd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).
    Eisen aan taxatierapport
  • Heeft u een hypotheek die niet hoger is dan 90% van de marktwaarde? Dan mag u de Desktop Taxatie van Calcasa gebruiken. De Desktop Taxatie is goedkoper dan een taxatierapport.
    Eisen aan Desktop Taxatie

Heeft u nog geen account voor Mijn Hypotheek?

Maak die dan snel en eenvoudig aan.

Account aanmaken

Of verstuur uw verzoek via e-mail naar hypotheek@lloydsbank.nl

Wij controleren of het document aan de eisen voldoet en of uw tariefklasse kan worden aangepast. Kan uw tariefklasse, en dus uw rente, worden aangepast? Dan ontvangt u een bevestiging van ons waarin uw nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staat.

Goed om te weten

Valt uw hypotheek al in de laagste tariefklasse? Dan betaalt u al de laagst mogelijke rente. Het insturen van een taxatie is dan niet nodig.

Wat zijn de gevolgen van het aanpassen van de tariefklasse?

  • Een verlaging van de tariefklasse betekent dat u minder rente gaat betalen. Dit kan fiscale gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de hoogte van uw hypotheekrenteaftrek. Deze zal meestal ook minder worden. Heeft u een maandelijkse teruggave afgesproken met de Belastingdienst en is uw hypotheekrente verlaagd? Pas uw maandelijkse teruggave dan aan om te voorkomen dat u later een bedrag aan de Belastingdienst moet terugbetalen.
  • Heeft u een spaarhypotheek? Bij een spaarhypotheek is de rente die u voor uw hypotheek betaalt gelijk aan de rente die u krijgt over het spaargeld in uw spaarverzekering. Gaat u een lagere rente voor uw hypotheek betalen? Dan wordt uw spaarrente ook lager. Om het bedrag te halen dat u op de einddatum nodig heeft voor het aflossen van uw spaarhypotheek, stijgt uw spaarpremie. Uw verzekeraar laat u weten met welk bedrag uw spaarpremie wordt verhoogd. Een verlaging van de hypotheekrente en een verhoging van de spaarpremie is in de meeste gevallen financieel voordelig voor u.

Vragen?

Wilt u meer informatie over onze tariefklassen of weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem dan gerust contact op met onze Hypotheek Service Desk. U krijgt geen advies van ons over het wijzigen van uw tariefklasse. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de keuze die u maakt en de gevolgen van uw keuze. Twijfelt u of u zelf uw hypotheek kunt wijzigen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur. Een adviseur kan u kosten in rekening brengen voor dit advies.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact