Overwaarde

Wanneer heeft u overwaarde?

U heeft overwaarde als uw huis meer waard is dan de hoogte van uw hypotheek. Is uw huis bijvoorbeeld €225.000,- waard? En is uw hypotheekschuld €200.000,-? Dan is de overwaarde €25.000,-.

Wat zijn uw mogelijkheden met een overwaarde?

Een ander huis kopen

Verkoopt u uw huis? Dan moet u de hypotheek voor uw huis helemaal aflossen. Het geld dat u na verkoop overhoudt (de overwaarde) kunt u, na het aflossen van uw hypotheek, gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe huis. U kunt het geld ook gebruiken als aanvulling op uw pensioen of bijvoorbeeld op een spaarrekening of beleggingsrekening zetten. Laat u de overwaarde op een spaarrekening of beleggingsrekening staan? Houd er dan rekening mee dat u belasting betaalt (vermogensrendementsheffing) als u meer geld heeft dan het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen (het heffingsvrij vermogen).  

Koopt u binnen drie jaar na de verkoop een ander huis? Dan krijgt u te maken met de bijleenregeling en moet u de overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe huis. Als u dat niet doet, mag u geen rente aftrekken over het deel van de hypotheek dat u had kunnen betalen met de overwaarde.

Uw hypotheekrente verlagen (lagere tariefklasse)

Heeft u overwaarde en een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan kan uw hypotheek misschien in een lagere tariefklasse vallen. U profiteert dan van een lagere rente. Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie kennen geen indeling in tariefklassen.

Een verbouwing financieren

U kunt de overwaarde gebruiken voor een verbouwing. U kunt uw overwaarde vrij maken door het verhogen van uw hypotheek. Dit kan op twee manieren: onderhands of door het afsluiten van een tweede hypotheek.

Restschuld

Wanneer heeft u een restschuld?

Is uw huis minder waard dan de hoogte van uw hypotheek? En verkoopt u uw huis? Dan houdt u een restschuld over. Deze restschuld moet u terugbetalen, net als de rest van uw hypotheek. U kunt de restschuld terugbetalen met uw eigen geld of bijvoorbeeld met een schenking van uw ouders. Soms kunt u de kapitaalverzekering bij uw hypotheek hiervoor gebruiken of de restschuld meefinancieren met de hypotheek op uw nieuwe huis. Heeft u deze mogelijkheden niet? Dan kunnen wij samen met u kijken naar een regeling voor het terugbetalen van uw restschuld. Wij zijn verplicht om een restschuld door te geven aan het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Kan NHG uw restschuld kwijtschelden?

Als u een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heeft, kan uw restschuld misschien worden kwijtgescholden. Bijvoorbeeld omdat de schuld is ontstaan door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid buiten uw schuld. U leest meer over kwijtschelding op de website van NHG.

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten