Welke aflosvormen zijn er?

De aflosvorm is de manier waarop u de hypotheek of een afgesproken deel van de hypotheek aflost. Elke aflosvorm heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. U kunt uw aflosvorm wijzigen in een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
Vergelijk de verschillende aflosvormen

Wat verandert er voor u als u een andere aflosvorm kiest?

Houd rekening met de volgende mogelijke veranderingen als u uw aflosvorm aanpast:

  • Uw maandbedrag kan wijzigen, bijvoorbeeld omdat u meer gaat aflossen. Wij toetsen of uw hypotheek betaalbaar voor u is met uw nieuwe aflosvorm.

  • De wijziging kan gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt, bijvoorbeeld voor uw hypotheekrenteaftrek.

Waarom een andere aflosvorm kiezen?

U wilt meer zekerheid
U kunt uw aflossingsvrije hypotheek, effectenhypotheek of levenhypotheek helemaal of voor een deel omzetten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Met deze aflosvormen betaalt u iedere maand automatisch een deel van uw hypotheek terug. Uw maandlasten gaan daardoor omhoog, maar u houdt geen of een lagere hypotheek over aan het einde van de looptijd.

U wilt lagere maandlasten
Door het aanpassen van uw aflosvorm kunnen uw maandlasten veranderen. In het algemeen geldt: hoe meer zekerheid de aflosvorm u biedt, hoe hoger uw maandbedrag. Daarom wijzen wij u graag op deze mogelijkheden om uw maandlasten te verlagen:

Check uw hypotheek

Maak voor uw aflossingsvrije hypotheek, effectenhypotheek of levenhypotheek gebruik van de ‘Aflossingsvrij analyse’ in Mijn Hypotheek. Deze handige online rekenhulp helpt u om snel inzicht te krijgen in uw financiële situatie en de mogelijkheden met uw hypotheek. Nog geen toegang tot Mijn Hypotheek? Maak dan eerst een account aan.

Log in op Mijn Hypotheek

Hoe kunt u uw aflosvorm wijzigen?

U kunt dit kosteloos met ons regelen. Vul het aanvraagformulier ‘Omzetten aflosvorm’ in en stuur het naar onze Hypotheek Service Desk. U krijgt geen advies van ons over het wijzigen van uw aflosvorm. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de keuze die u maakt en de gevolgen van uw keuze.

Liever advies?

Twijfelt u of u zelf uw hypotheek kunt wijzigen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur. Een adviseur kan u kosten in rekening brengen voor dit advies.

Vind een adviseur

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact