Een bedrag lenen

Uw ouders kunnen u geld lenen om een huis te kopen. U moet wel een marktconforme rente betalen over deze lening, anders ziet de Belastingdienst het als een schenking. Als u kiest voor een annuïteitenlening of een lineaire lening bij uw ouders, dan kunt u de rente aftrekken bij uw belastingaangifte. Leent u een deel van het bedrag dat u nodig heeft van uw ouders? Dan betekent dit niet altijd dat u een duurder huis kunt kopen. De lening bij uw ouders telt namelijk mee bij de berekening van uw maximale hypotheek. Leent u het hele bedrag dat u nodig heeft bij uw ouders? Of schenken zij u een bedrag? Dan is het wel mogelijk om een duurder huis te kopen.

Een schenking doen

Ouders mogen jaarlijks een belastingvrije schenking doen. Bent u of is uw fiscale partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen ouders ook eenmalig een belastingvrije schenking doen voor het kopen van een eigen huis of het verbouwen of verbeteren van een eigen huis. U leest hier meer over op belastingdienst.nl.

Combinatie van lenen en schenken

Ook kunnen uw ouders u helpen door een combinatie van lenen en schenken. U leent een bedrag van uw ouders en betaalt daar rente over. Achteraf schenken uw ouders het bedrag (gedeeltelijk) weer aan u terug. De rente die u over de lening betaalt, kunt u aftrekken bij uw belastingaangifte als u aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet.

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten