Een bedrag lenen

Uw ouders kunnen u geld lenen om een huis te kopen. U moet wel een marktconforme rente betalen over deze lening, anders ziet de Belastingdienst het als een schenking. Als u kiest voor een annuïteitenlening of een lineaire lening bij uw ouders, dan kunt u de rente aftrekken bij uw belastingaangifte. Leent u een deel van het bedrag dat u nodig heeft van uw ouders? Dan betekent dit niet altijd dat u een duurder huis kunt kopen. De lening bij uw ouders telt namelijk mee bij de berekening van uw maximale hypotheek. Leent u het hele bedrag dat u nodig heeft bij uw ouders? Of schenken zij u een bedrag? Dan is het wel mogelijk om een duurder huis te kopen.

Een schenking doen

De eenmalige schenkingsvrijstelling voor de aankoop, een verbouwing of het aflossen van de hypotheek op de eigen woning is op 1 januari 2024 vervallen. De schenkingsvrijstelling was op 1 januari 2023 al verlaagd van €106.671 naar €28.947. Heeft u een schenking voor de eigen woning ontvangen in 2022 of 2023? Dan mag u deze schenking nog in 2024 gebruiken als u aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet.

Combinatie van lenen en schenken

Ook kunnen uw ouders u helpen door een combinatie van lenen en schenken. U leent een bedrag van uw ouders en betaalt daar rente over. Achteraf schenken uw ouders het bedrag (gedeeltelijk) weer aan u terug. De rente die u over de lening betaalt, kunt u aftrekken bij uw belastingaangifte als u aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet.

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten