Hoe werkt een taxatie?

Als een taxateur een huis taxeert, kijkt hij naar meerdere dingen. Zoals het type huis, de ligging, het bouwjaar, de oppervlakte van het huis en de staat van onderhoud. Een taxateur kijkt niet naar de bouwkundige staat. Dit doet een bouwkundig adviseur als u besluit om een bouwkundige keuring te laten doen.

Gevalideerd taxatierapport

Wij accepteren alleen gevalideerde taxatierapporten die zijn gecontroleerd door een erkend validatie-instituut: het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Is het taxatierapport gevalideerd? Dan weet u dat het rapport voldoet aan de voorgeschreven kwaliteitseisen.

Eisen aan een taxatierapport

  • De taxatie moet worden verricht door een onafhankelijke taxateur: de taxateur mag niet betrokken zijn bij de koop of verkoop van het huis of de hypotheek
  • De opdrachtgever van de taxatie moet ook de aanvrager van de hypotheek zijn
  • Het taxatierapport mag op de datum van uw bindend hypotheekaanbod niet ouder zijn dan 6 maanden
  • Het taxatierapport is goedgekeurd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut)

Wat kost een taxatie?

De prijs van een taxatie verschilt per taxateur en per soort taxatie. Vraag daarom vooraf aan de taxateur welk bedrag u betaalt. Dit voorkomt een vervelende verrassing achteraf. De kosten van een taxatie zijn onder voorwaarden aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting.

Gebruik onze taxatieservice

Via onze taxatieservice kunt u eenvoudig een taxatie aanvragen die voldoet aan de eisen.

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten