Hypotheek regelen
U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.
Het rentepercentage dat van toepassing is op uw hypotheek is afhankelijk van de gekozen aflosvorm, de rentevastperiode en de tariefklasse waar uw hypotheek in valt. De tariefklasse wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van uw totale hypotheek en de executiewaarde van uw huis, ook wel de Loan-to-Value (LTV) genoemd. De executiewaarde is de waarde van uw huis als uw huis gedwongen wordt verkocht. Wij stellen de executiewaarde gelijk aan 90% van de getaxeerde marktwaarde.
Alleen de volgende Bank of Scotland hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kennen tariefklassen:
✓ Bank of Scotland Hypotheek die is aangevraagd na 24 september 2007
✓ Bank of Scotland Budget Hypotheek
✓ Bank of Scotland Easy Hypotheek
⇨ De overige hypotheken van Bank of Scotland kennen geen indeling die uit meerdere tariefklassen bestaat.
Aan het einde van elke maand wordt de tariefklasse van uw hypotheek berekend en vastgesteld. Bij deze berekening gaan wij uit van de bij ons bekende executiewaarde van uw huis. Daarna berekenen wij de actuele hoogte van uw hypotheek. Dit doen wij door uw eventuele (extra) aflossingen en de waarde van uw eventuele spaarverzekering bij uw spaarhypotheek van uw resterende hypotheekbedrag af te trekken. Elke keer als uw hypotheek na onze berekening in een lagere tariefklasse valt, verlagen wij uw hypotheekrente voor de resterende duur van uw rentevastperiode.
De lagere rente gaat in vanaf de eerstvolgende maand na onze berekening. Ter bevestiging ontvangt u een brief van ons met uw nieuwe maandbedrag. Bij het bepalen van het nieuwe rentepercentage kijken wij naar de rentetarieven op de dag waarop uw rentevastperiode is ingegaan en de aflosvorm(en) die u heeft.
Uw hypotheek kan ook in een lagere tariefklasse vallen als de waarde van uw huis is gestegen. Hiervoor moet de waarde in onze administratie worden aangepast. Wij kunnen dit voor u doen als u een origineel taxatierapport van een gecertificeerd taxateur stuurt naar onze Hypotheek Service Desk. Geef in uw bericht aan dat u vraagt om een aanpassing van de tariefklasse. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn.
In een taxatierapport wordt de marktwaarde van uw huis vastgesteld. Voor het bepalen van de tariefklasse rekenen wij de marktwaarde om naar de executiewaarde door de getaxeerde marktwaarde te vermenigvuldigen met 90%.
⚠ U hoeft geen taxatierapport aan te leveren als u kunt aantonen dat de actuele hoogte van uw hypotheek lager is dan 65% van de waarde van uw huis. Deze waarde van uw huis moet blijken uit uw meest recente WOZ-beschikking en een Calcasa-rapport. Wij gaan uit van de laagste van deze twee waardes. Verwacht u dat dit van toepassing is op uw hypotheek? Stuur uw WOZ-beschikking en het Calcasa rapport dan naar onze Hypotheek Service Desk. Geef in uw bericht aan dat u vraagt om een verlaging van de tariefklasse.
Wilt u meer informatie over onze tariefklassen of weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem dan gerust contact op met onze Hypotheek Service Desk. U krijgt geen advies van ons over het wijzigen van uw tariefklasse. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de keuze die u maakt en de gevolgen van uw keuze. Twijfelt u of u zelf uw hypotheek kunt wijzigen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur. Een adviseur kan u kosten in rekening brengen voor dit advies.
U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.