Uw inkomen kan dalen

Bijvoorbeeld doordat u uw baan verliest, arbeidsongeschikt raakt of met pensioen gaat. Ook het beëindigen van een relatie of een echtscheiding kunnen grote gevolgen hebben voor uw inkomen. Ook dan moet u de hypotheeklasten kunnen blijven betalen als u in uw huis wilt blijven wonen. Kunt u dit niet en moet u het huis verkopen? Dan kan het zijn dat u een restschuld overhoudt.

Uw maandlasten kunnen stijgen

Bijvoorbeeld bij een wijziging van de hypotheekrente. Ook andere verplichtingen en hogere uitgaven voor levensonderhoud kunnen zorgen voor hogere maandlasten. Dit kan ook gelden voor kosten die te maken hebben met het huis zoals verzekeringspremies, lokale heffingen, servicekosten en onderhoudskosten. Houd hier vooraf rekening mee om de betaalbaarheid van uw hypotheek op lange termijn te bepalen.

U moet de hypotheek helemaal aflossen

Aan het einde van de looptijd moet de hele hypotheek zijn afgelost. Dit kan bijvoorbeeld door maandelijks automatisch een deel van de hypotheek af te lossen met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek  (verplicht voor nieuwe hypotheken), door het opbouwen van kapitaal of door het verkopen van uw huis. Als u niet kiest voor volledige aflossing tijdens de looptijd, dan bestaat er een risico dat de kapitaalopbouw en/of de waarde van uw huis onvoldoende zijn om de hypotheek af te lossen.

Overlijden

Het is een gebeurtenis waar niemand graag bij stilstaat, maar wel iets dat een grote impact kan hebben op uw financiële situatie. Komt u of uw partner te overlijden? Dan kan dit van invloed zijn op de betaalbaarheid van uw woning. Mogelijk valt er een inkomen weg en is het voor uw nabestaanden niet langer mogelijk om in de woning te blijven wonen. U kunt voor meer zekerheid zorgen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Hypotheekrenteaftrek

Er zijn regels voor de belastingaftrek van de hypotheekrente en afsluitkosten. Deze aftrekmogelijkheid bestaat alleen als u de regels goed toepast. Past u de regels niet goed toe? Dan kan dit leiden tot een terugvordering door de Belastingdienst. Ook kunnen de belastingregels wijzigen of niet meer van toepassing zijn. Bent u er niet zeker van dat u een goed overzicht heeft van alle belastingregels? Laat u dan adviseren door een deskundige financieel adviseur.

Uw betalingsverplichting

Als u onvoldoende voorbereid bent op bovenstaande risico’s, dan kan dit ertoe leiden dat u niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen en uiteindelijk uw hypotheek niet kunt aflossen. Als gevolg hiervan kan de hypotheek worden opgeëist. 
Lees meer over betalingsproblemen

Zelf doen?

Het is belangrijk dat u voldoende kennis heeft van het aanvraagproces, de producteigenschappen, de risico’s en de juridische gevolgen van het afsluiten van een hypotheek. Alleen dan is het verantwoord om de hypotheek rechtstreeks, zonder adviseur af te sluiten. Als u twijfelt of u voldoende kennis en ervaring heeft, laat u dan begeleiden door een financieel adviseur.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact