Veelgestelde vragen Verhuurhypotheek

 • Ja, met de Verhuurhypotheek kunt u maximaal 75% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. De marktwaarde in verhuurde staat is altijd lager dan de ‘normale’ marktwaarde zonder huurders.

  Voorbeeld:
  De waarde van een woning is € 220.000,-. Een taxateur stelt de waarde van deze woning in verhuurde staat vast op € 180.000,-. U mag maximaal 75% van de waarde in verhuurde staat (0,75 x € 180.000,- = € 135.000) lenen. Dit betekent dat u minimaal € 85.000,- aan eigen geld nodig hebt. Daarnaast betaalt u nog de kosten koper.

 • Over de waarde van de woning betaalt u belasting in box 3 ‘sparen en beleggen’. De waarde van de woning wordt gezien als een bezitting en de hypotheek als een schuld. Over het saldo van uw bezittingen en schulden betaalt u vermogensrendementsheffing. U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek en u hoeft uw huurinkomsten niet op te geven. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

 • Ja, naast uw eigen woning toe mag u voor 5 woningen een Verhuurhypotheek van Lloyds Bank afsluiten. Voor deze 5 te verhuren woningen samen mag u maximaal € 2.000.000,- lenen.

 • De woning die u met de Verhuurhypotheek koopt moet permanent worden verhuurd. Tijdelijke verhuur of verhuur voor korte periodes bijvoorbeeld via AirBnB is niet toegestaan.

 • In principe heeft u geen vergunning nodig. U kunt dit voor de zekerheid navragen bij uw gemeente.

 • Uw financieel adviseur weet welke documenten u moet aanleveren om een Verhuurhypotheek aan te vragen. 

 • Het is niet mogelijk om een Verhuurhypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie.

 • Als u dat wilt, mag u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij de Verhuurhypotheek. Maar dat is niet verplicht.

 • De Verhuurhypotheek kent twee tariefklassen: ≤50% en ≤75% van de marktwaarde in verhuurde staat. In welke tariefklasse uw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning in verhuurde staat, ook wel de Loan-to-Value (LTV) genoemd. Door (extra) aflossingen of een waardestijging van de woning kan uw Verhuurhypotheek in lagere tariefklasse vallen. 
  Meer over tariefklassen

 • Ieder kalenderjaar mag u 15% van uw oorspronkelijke Verhuurhypotheek zonder vergoeding (boeterente) extra aflossen. Bestaat uw Verhuurhypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt dit percentage van 15% voor ieder leningdeel.

  Extra aflossen regelt u het snelst in de online omgeving Mijn Hypotheek. In Mijn Hypotheek kunt u uw extra aflossing meteen met iDEAL overmaken. U mag ook extra aflossen via een overboeking vanaf uw betaalrekening. 
  Alles over extra aflossen

Hoe sluit u de Verhuurhypotheek af?

U kunt de Verhuurhypotheek afsluiten via een aantal onafhankelijk financieel adviseurs die samenwerken met Lloyds Bank.

Vind een adviseur

Past een Verhuurhypotheek bij u?

Wilt u weten wat er komt kijken bij het verhuren van een woning? En of de Verhuurhypotheek bij u past? Controleer het met onze checklist.

Bekijk de checklist