Breng uw financiële situatie in kaart

Als u nu uw financiële situatie in kaart brengt, kunt u op tijd in actie komen als dat nodig is. U heeft meerdere mogelijkheden om eventuele financiële problemen in de toekomst te voorkomen. En wij staan voor u klaar om u daarbij te helpen.

Extra uitleg in vijf video's

In vijf korte video’s geeft Aflossingsblij, de campagne van de Nederlandse Vereniging van Banken, antwoord op veelgestelde vragen.

Bekijk video's

Wat zijn de risico's van een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u tijdens de looptijd niet af te lossen en betaalt u alleen rente. Soms hoort er een kapitaalverzekering bij uw aflossingsvrije hypotheek. Uw aflossingsvrije hypotheek wordt dan ook wel een effectenhypotheek of levenhypotheek genoemd. Aan het einde van de looptijd lost u de hele hypotheek in een keer af. U kunt dat doen met uw eigen geld of als u een kapitaalverzekering bij uw hypotheek heeft, met de waarde van deze verzekering.

Heeft u geen of te weinig eigen geld of is de waarde van uw kapitaalverzekering onvoldoende voor het aflossen van uw hele hypotheek? En kunt u op dat moment geen nieuwe hypotheek krijgen? Dan moet u uw huis verkopen en met de verkoopopbrengst uw hypotheek aflossen. Is uw hypotheek hoger dan de verkoopopbrengst van uw huis? Dan houdt u een restschuld over. Deze restschuld moet u terugbetalen.

Houd hier rekening mee

Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar

Sinds 1 januari 2001 is de rente voor een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2001 betekent dit dat de aftrekbaarheid afloopt op 1 januari 2031. Als u de hypotheek op dat moment nog niet heeft afgelost, gaan uw netto maandlasten omhoog.

Uw rentevasteperiode loopt af

Ook het aflopen van uw rentevastperiode kan van invloed zijn op de toekomstige betaalbaarheid van uw hypotheek. Als de rente in de tussentijd is gestegen, dan gaat u tijdens uw nieuwe rentevastperiode een hogere rente betalen.

U gaat met pensioen

Als u met pensioen gaat, is de kans groot dat uw inkomen daalt. U houdt dan minder geld over voor het betalen van uw hypotheek terwijl de lasten nog even hoog of misschien zelfs hoger zijn. Bijvoorbeeld omdat u geen renteaftrek meer heeft. Of omdat u een hogere rente moet betalen na het aflopen van uw rentevastperiode.

Uw hypotheek kan niet worden verlengd

Uw hypotheek kan niet altijd worden verlengd. En als dit wel mogelijk is, dan kunnen uw maandlasten stijgen, bijvoorbeeld omdat u bij een nieuwe hypotheek maximaal 50% van de marktwaarde van uw huis aflossingsvrij kunt lenen.

Welke mogelijkheden heeft u?

Als uw financiële situatie dat toelaat, dan kunt u nu al maatregelen nemen om eventuele financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Hieronder leest u welke mogelijkheden u heeft.

 • U kunt een bedrag extra aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek: dit kan in een keer een groter bedrag zijn of iedere maand een kleiner bedrag. Zo verlaagt u uw hypotheek en bespaart u direct op uw maandlasten. Ieder kalenderjaar mag u 10% van uw oorspronkelijke hypotheek aflossen zonder dat u daar een vergoeding voor betaalt. Bestaat uw hypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt dit percentage van 10% voor ieder leningdeel. Na uw extra aflossing valt uw hypotheek misschien in een lagere tariefklasse. Hoe lager de tariefklasse, hoe minder rente u betaalt.

 • U kunt uw aflossingsvrije hypotheek, effectenhypotheek of levenhypotheek helemaal of voor een deel omzetten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Met deze aflosvormen betaalt u iedere maand automatisch een deel van uw hypotheek terug. Uw maandlasten gaan daardoor omhoog, maar u houdt geen of een lagere hypotheek over aan het einde van de looptijd. Wij toetsen of uw hypotheek betaalbaar voor u is met uw nieuwe aflosvorm. Voor het aanpassen van uw aflosvorm betaalt u geen kosten. De rentetarieven voor annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken liggen lager dan de rentetarieven voor andere aflosvormen.
  Meer over aflosvorm wijzigen

 • Bijvoorbeeld door te sparen op een spaarrekening of te beleggen op een beleggingsrekening. Dit vermogen kunt u op de einddatum gebruiken voor het aflossen van (een deel van) uw aflossingsvrije hypotheek.

 • Is de rente die u nu betaalt hoger dan de actuele rente? Dan kan het interessant zijn om uw rentevastperiode tussentijds aan te passen. Dit betekent dat u een nieuwe rentevastperiode met ons afspreekt voordat uw huidige rentevastperiode is afgelopen. Zo kunt u profiteren van een lagere rente. Het geld dat u overhoudt omdat uw maandlasten dalen, kunt u gebruiken voor het extra aflossen van uw hypotheek. Voor het tussentijds aanpassen van uw huidige rentevastperiode betaalt u ons mogelijk een vergoeding. Voor een aflossingsvrije hypotheek hangt de hoogte van de vergoeding af van de resterende duur van uw rentevastperiode, de rente die u nu betaalt en de actuele vergelijkingsrente. Denk voor u beslist goed na of de lagere rente opweegt tegen de vergoeding die u betaalt.
  Meer over het tussentijds wijzigen van de rente

 • Oversluiten betekent dat u een nieuwe hypotheek afsluit. Met deze nieuwe hypotheek lost u de bestaande hypotheek af. Dit kan een oplossing zijn als de actuele rente lager is dan de rente die u op dit moment voor uw hypotheek betaalt. Voor het oversluiten van uw hypotheek betaalt u kosten, zoals notaris- en taxatiekosten. Ook betaalt u mogelijk een vergoeding voor het aflossen van uw hypotheek. De hoogte van de vergoeding hangt af van de resterende duur van uw rentevastperiode, de rente die u nu betaalt en de actuele vergelijkingsrente. Het geld dat u overhoudt omdat u na het oversluiten minder rente betaalt, kunt u gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek. Bereken voor u een beslissing neemt of de lagere rente opweegt tegen de kosten die u betaalt.
  Meer over oversluiten

 • Heeft u op de einddatum voldoende eigen geld voor het aflossen van uw hypotheek? Of vindt u het geen probleem om uw huis te verkopen en met de verkoopopbrengst uw hypotheek af te lossen? Dan kunt u ervoor kiezen om geen extra maatregelen te nemen. Houd wel rekening met het volgende. Wilt u met de verkoopopbrengst van uw huis uw hypotheek aflossen? Dan kan het zijn dat uw hypotheek op dat moment hoger is dan de verkoopopbrengst van uw woning. U houdt dan een restschuld over die u moet terugbetalen.

Beperkte mogelijkheden aan het einde van de looptijd

Afhankelijk van uw situatie heeft u op het moment van aflossen nog enkele mogelijkheden.

U vraagt ons of u uw aflossingsvrije hypotheek kunt verlengen

Misschien kunnen wij u aan het einde van de looptijd opnieuw van dienst zijn en uw aflossingsvrije hypotheek verlengen. Of dat mogelijk is, hangt af van uw situatie op dat moment en de regels die dan gelden. Het is belangrijk dat u de maandlasten kunt blijven betalen. Daarom beoordelen wij uw aanvraag opnieuw. Daarbij letten wij op de hoogte van de hypotheek die u nodig heeft, de hoogte van uw inkomen, de actuele rente en de waarde van uw huis. Ook bekijken wij hoeveel en hoe lang u uw hypotheekrente nog kunt aftrekken. Kan uw hypotheek worden verlengd? Dan kunnen uw maandlasten stijgen, bijvoorbeeld omdat u bij een nieuwe hypotheek maximaal 50% van de marktwaarde van het huis aflossingsvrij kunt lenen.

U verkoopt uw huis

Heeft u aan het einde van de looptijd geen of onvoldoende eigen geld en kunt u geen nieuwe hypotheek afsluiten? Dan moet u uw huis verkopen en met de verkoopopbrengst uw hypotheek aflossen. Het kan zijn dat de verkoopopbrengst van uw huis op dat moment lager is dan de hoogte van uw hypotheek. De restschuld die dan overblijft, moet u terugbetalen.

Check uw aflossingsvrije hypotheek

Met de ‘Aflossingsvrij analyse’ in Mijn Hypotheek brengt u eenvoudig zelf uw financiële situatie in kaart. Met deze online rekenhulp kunt u:

 • de betaalbaarheid van uw hypotheek nu en in de toekomst inschatten.
 • berekenen wat uw maandlasten worden aan het einde van de looptijd, na uw pensioen of na het vervallen van uw hypotheekrenteaftrek.
 • bekijken wat uw mogelijkheden zijn om uw aflossingsvrije hypotheek te verlagen: bijvoorbeeld het wijzigen van uw aflosvorm of eenmalig of periodiek extra aflossen.
 • berekenen wat uw maandlasten worden na het wijzigen van uw aflosvorm of het extra aflossen van uw hypotheek.

Hoe start u de 'Aflossingsvrij analyse'?

Log in op Mijn Hypotheek, klik op ‘Aflossingsvrij analyse’ en volg de stappen. Heeft u nog geen toegang tot Mijn Hypotheek? Vraag deze dan hier aan.

Inloggen

Wij gaan graag met u in gesprek

Al onze klanten met een aflossingsvrije hypotheek krijgen schriftelijke informatie van ons. Ook kunnen wij telefonisch contact met u opnemen via telefoonnummer 020 210 60 44. Heeft u vragen over uw aflossingsvrije hypotheek? Onze specialisten van de Hypotheek Service Desk helpen u graag. Wij geven u informatie en beantwoorden uw vragen maar adviseren u niet.

Wilt u advies bij het maken van uw keuze?

Heeft u gesproken met onze Hypotheek Service Desk en heeft u daarna behoefte aan advies? Dan kunt u terecht bij een financieel adviseur. Houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor dit advies.
Vind een financieel adviseur bij u in de buurt

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.

Contact