Welke hypotheken van Bank of Scotland kunnen worden verhoogd?

De Bank of Scotland Hypotheek, de Bank of Scotland Economy Hypotheek en de Bank of Scotland Budget Hypotheek komen voor een verhoging in aanmerking. Het verhogen van een Bank of Scotland Easy Hypotheek is niet mogelijk. Heeft u een Bank of Scotland Easy Hypotheek en wilt u uw hypotheek verhogen? Dan kan dat alleen als u de Bank of Scotland Easy Hypotheek aflost en een nieuwe Lloyds Bank Hypotheek afsluit. Dit wordt oversluiten genoemd. Hiervoor moet u naar de notaris. U krijgt dan nieuwe voorwaarden die voor uw hele hypotheek gelden.

Twee manieren voor het verhogen van uw hypotheek

U kunt uw hypotheek op twee manieren verhogen:

1. U verhoogt uw hypotheek onderhands

Is uw totale hypotheek met de verhoging gelijk aan of lager dan het bedrag waarvoor u de hypotheek heeft laten inschrijven? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris voor uw hogere hypotheek en betaalt u geen notariskosten.

2. U sluit een tweede hypotheek

Kunt u geen gebruikmaken van een hogere inschrijving op uw eerste hypotheek? Dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten. De tweede hypotheek wordt, net als uw eerste hypotheek, ingeschreven in het hypotheekregister van het Kadaster. Hiervoor moet u opnieuw naar de notaris en betaalt u notariskosten. U kunt alleen een tweede hypotheek bij Lloyds Bank afsluiten als de eerste hypotheek ook bij ons loopt.

⚠ Door het verhogen van uw hypotheek wordt het risico dat wij lopen hoger. Daardoor kan uw hele hypotheek in een hogere tariefklasse komen te vallen en kan het zijn dat u een hogere rente gaat betalen.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor het verhogen van uw hypotheek?

 • U heeft al een hypotheek bij ons en een overwaarde op uw huis. U heeft overwaarde als de waarde van uw huis hoger is dan de hypotheek op uw huis. U moet de waarde van uw huis aantonen met een taxatierapport of desktoptaxatie.
  Wanneer gebruikt u welke taxatie?
 • Een onderhandse verhoging moet minimaal €5.000,- bedragen en een tweede hypotheek €10.000,-.
 • Een hogere hypotheek zorgt voor hogere maandlasten. Wij toetsen of u deze hogere maandlasten kunt betalen.
 • Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En sluit u de verhoging ook af met NHG? Dan mag de totale hypotheek met verhoging maximaal 100% van de executiewaarde van uw huis bedragen. Als u energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan mag de totale hypotheek met verhoging maximaal 106% van de executiewaarde zijn. Uw totale hypotheek moet onder de NHG-grens blijven, anders vervalt NHG. Op deze pagina leest u wat de NHG-grens voor dit jaar is.
  Let op: Per type hypotheek van Bank of Scotland kunnen andere voorwaarden gelden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een Bank of Scotland Easy Hypotheek te verhogen. Lees de voorwaarden dus goed door of vraag uw financieel adviseur om hulp.
 • Ook mag u de verhoging zonder NHG afsluiten. Voor de bestaande hypotheek blijft NHG gelden. De totale hypotheek met de verhoging mag dan niet meer zijn dan 100% van de executiewaarde van uw huis.
 • Verhoogt u uw hypotheek zonder de hulp van een financieel adviseur? Dan betaalt u ons behandelkosten van €450,-. Dit bedrag wordt verrekend met uw hypotheek.

Belangrijk om te weten over een consumptieve hypotheek

Lloyds Bank kan voorwaarden aan een verhoging stellen of deze weigeren. Gebruikt u de overwaarde niet voor het aankopen of verbeteren van een woning maar bijvoorbeeld voor het kopen van een vakantiehuis of de studie van uw kinderen? Dan sluit u voor dat gedeelte een consumptieve hypotheek af. Zorg ervoor dat de looptijd die u kiest, past bij de verwachte levensduur van uw bestedingsdoel. De rente die u over de consumptieve hypotheek betaalt, is niet aftrekbaar van de belastingen in box 1.

Hoe kunt u zelf zonder advies uw hypotheek verhogen?

 • Zelf uw hypotheek verhogen klinkt eenvoudig. Maar u heeft wel kennis van hypotheken nodig. U moet zelf kunnen inschatten of het verhogen van uw hypotheek bij uw situatie past. Ook is het belangrijk dat u de risico’s en de impact op uw financiële situatie goed kunt inschatten. Denk hierbij aan risico’s zoals dalende huizenprijzen, overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een echtscheiding. Twijfelt u of u zelf uw hypotheek kunt wijzigen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur.

 • Rond eerst de kennis- en ervaringstoets succesvol af. De kennis-en ervaringstoets is verplicht en test of u voldoende weet van hypotheken:

  Klik op de onderstaande knop 'Naar de toets'

  U ziet de pagina 'Zelf online een hypotheek aanvragen'

  Kies op deze pagina voor de knop 'Start de toets' onder 'Maak de kennis- en ervaringstoets'

  Naar de toets

 • Stuur het ingevulde formulier ‘Verhoging bestaande hypotheek’ via e-mail naar onze Hypotheek Service Desk. Vermeld alstublieft in deze e-mail met welke accountnaam u de kennis- en ervaringstoets heeft gemaakt. Uw accountnaam is gelijk aan uw e-mailadres.

 • U ontvangt een indicatief hypotheekaanbod van ons. Na ondertekening kunt u dit aanbod, samen met de documenten die wij nodig hebben, naar ons terugsturen. Goed om te weten: het indicatief hypotheekaanbod verplicht u tot niets. Pas als u het bindend hypotheekaanbod ondertekent en terugstuurt, heeft u een overeenkomst met ons.

 • Wij beoordelen uw aanvraag. Gaan wij akkoord? Dan ontvangt u een bindend hypotheekaanbod van ons. Wij ontvangen dit aanbod graag met uw handtekening terug.

 • Wij sluiten de extra lening voor u af. Sluit u een tweede hypotheek af? Dan is er eerst een notarisbezoek nodig. Tijdens uw afspraak met de notaris ondertekent u de hypotheekakte.

Liever advies bij het verhogen van uw hypotheek?

U kunt de verhoging van uw hypotheek ook via een onafhankelijk financieel adviseur aanvragen. Een adviseur informeert, adviseert en begeleidt u bij uw aanvraag. U betaalt kosten voor dit advies, vraag hier dus vooraf naar.

Vind een financieel adviseur

Heeft u recht op hypotheekrenteaftrek?

De rente die u over het extra leenbedrag betaalt, is alleen aftrekbaar bij uw belastingaangifte als u kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. En als u het extra leenbedrag gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van uw huis. 
Lees meer over hypotheekrenteaftrek

Hypotheek regelen

U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.

Meer weten